Dakbos op het depot Boijmans van beuningen

75 meerstammige berken op het dak gehesen.

Ondanks Een wereldwijde pandemie organiseerde Rooftop Revolution ook afgelopen september het jaarlijkse Rooftop Symposium, met daarbij de uitreiking van de Rooftop Award. Die ging naar het meest in het oog springende dak van Nederland: het groendak van het depot van museum Boijmans van Beuningen.

Een blik op een bijzonder dakproject

Het Depot Boijmans van Beuningen is een uitbreiding van het gelijknamige Rotterdamse museum voor moderne kunst. Over zes verdiepingen en een totale oppervlakte van 15.000 m2 zal het gebouw niet alleen de kunstcollecties van het instituut huisvesten, maar zal het publiek er ook inzicht bieden in de manier waarop musea hun artistieke collecties beheren en onderhouden. Hoewel de opening van het gebouw pas in september 2021 voorzien is, staat het zo nu al te boek als het eerste publiek toegankelijke museumdepot ter wereld.

Architecturaal pronkstuk

Het gebouw is een ontwerp van het gekende Nederlandse architectenbureau MVRDV. Het wordt gekenmerkt door een opmerkelijke ronde vorm, die als een kom naar boven toe breder wordt, en een letterlijk schitterende glazen façade. Twee ingrepen die de integratie van het gebouw in het omliggende Museumpark moeten vrijwaren en onderstrepen, zo klinkt het. Het spiegelende glas zorgt namelijk voor een 360° reflectie van de groene parkzone en doet het gebouw zo met zijn omgeving versmelten. Op het dak werd rondom een paviljoen met restaurant en expositieruimte dan weer een intensief groendak aangelegd, dat als verlengde van het park fungeert. Dankzij de vormgeving van het gebouw wordt zo bovendien meer groenoppervlakte toegevoegd - zo’n 1.500 m2 om precies te zijn - dan het gelijkvloers effectief in het park inneemt.

Gepubliceerd op2 juni 2021 om 0:00