Siedle Benelux NV

Vandaag versus morgen: Hoe ziet de gebouwencommunicatie er in de toekomst uit?

Welke verandering van betekenis heeft het begrip Drempel de laatste jaren ondergaan? Welke gevolgen hebben Megatrends zoals globalisering en digitalisering voor de architectuur? In hoeverre verschuiven de grenzen zich tussen het openbare en het privédomein, tussen de virtuele en reële wereld? De vragen, waarmee een fabrikant van gebouwencommunicatie in de 21e eeuw zich bezig moet houden zijn gelaagder dan ooit.

Complex versus eenvoudig

De ingang wordt intelligenter en architecten krijgen meer vrijheid om er vorm aan te geven. Maar hoe groter het aantal mogelijkheden, des te belangrijker een verstandige keuze, helderheid en de reductie tot het wezenlijke worden.

Virtueel versus reëel

Hoe intensiever we deelnemen aan de digitale netwerkvorming, des te meer we naar echte ervaringen verlangen. Verbonden met de toenemende digitalisering van de drempel zal de merkbare materialiteit ervan belangrijker worden.

Binnen versus buiten

Hoe ziet de maatschappij de drempel van de toekomst? Begint die werkelijk pas bij de deur of moet je die steeds meer in de communicatie zien? Wat is buiten, wat binnen, wat is privé, wat openbaar? De grenzen zullen in de toekomst verder verschuiven.

Verplaatsbaar versus onverplaatsbaar

De drempel is nu al, waar we die willen hebben, bijvoorbeeld onderweg op je mobieltje of smartwatch. Maar draadloze technologieën zullen de vast geïnstalleerde, in de architectuur geïntegreerde communicatiesystemen niet vervangen, maar aanvullen.

Veiligheid versus toegankelijkheid

“Wie de vrijheid opgeeft om veiligheid te winnen, zal uiteindelijk beide verliezen.” Ook de architectuur van de drempel beweegt zich van oudsher op een smalle lijn tussen de behoefte aan veiligheid en de vraag naar openheid.

Communicatie versus controle

De digitale communicatie opent enerzijds nieuwe vensters naar de wereld, anderzijds wordt zo mogelijk, dat de wereld door deze vensters in de privésfeer terugblikken kan. Het leven in zo’n digitale glazen huis plaatst ook de architectuur voor principieel nieuwe uitdagingen.

Terugtrekken versus bereikbaarheid

Wanneer en waar we bereikbaar zijn, krijgt tegenwoordig een nieuwe betekenis. Bereikbaarheid is tegenwoordig niet meer gerelateerd aan een bepaald tijdstip of een bepaald plaats, want technisch is bereikbaarheid altijd en overal realiseerbaar. Wat in het kader van deze ontwikkeling belangrijker wordt, is de ruimte om je terug te trekken.