Brabantse bondgenoten Heijmans en Heras leveren bijdrage.

Netbeheerder TenneT wilde een koppelpunt voor ondergrondse hoogspanningtracés laten bouwen in Oirschot. De langdurige partners Heijmans en Heras trokken samen op om deze klus te klaren. Bouwbedrijf Heijmans realiseerde het koppelpunt, waarna Heras zorgde voor de meest optimale terreinbeveiliging van deze locatie met vitale infrastructuur.

De uitdaging

Een enorme kroonsteen. Dat is de meest eenvoudige uitleg van de werking van het nieuwe koppelpunt van netbeheerder TenneT in Oirschot. TenneT beheert 25.000 meter aan hoogspanningskabels in Nederland en een groot deel van Duitsland. De netbeheerder is druk bezig om de bovengrondse hoogspanningsverbinding tussen Tilburg-Noord en Best te vervangen door een ondergrondse verbinding. “Om de verbinding met Boxtel te kunnen behouden, was een koppelpunt in Oirschot nodig”, verklaart Koen Hartjes, Projectleider Infra Civiele Specialismen bij bouwbedrijf Heijmans. “Je kunt het zien als een kroonsteen, omdat er in dit geval drie hoogspanningstracés samenkomen.

Heijmans mocht dat koppelpunt gaan bouwen. Het is dus een locatie met vitale infrastructuur, waarbij het extra belangrijk is dat het continu blijft werken. Je wil namelijk koste wat kost voorkomen dat delen van het land zonder stroom komen te zitten. Mede daarom maakt TenneT vaak zelf al een ontwerp van het terrein van zo’n koppelpunt, inclusief strenge eisen rondom terreinbeveiliging. Zoals materiaal, hoogtes, vormgeving en duurzaamheid. Daarom wisten we al snel dat we bij Heras moesten zijn.”

De aanpak

De samenwerking tussen de partijen gaat verder dan alleen uitvoering. “Voordat Heijmans de offerte voor dit project maakte, analyseerden we samen het ontwerp”, vertelt Daan van Gastel, Key Accountmanager bij Heras. “Dat werkt prettig, omdat we dan elkaars expertise kunnen aanvullen. In het oorspronkelijke TenneT-ontwerp werden bijvoorbeeld draaipoorten voorgesteld, maar we zagen al gauw dat een schuifpoort beter zou zijn voor de doorstroom van verkeer. Door samen met Heijmans een ontwerp te bespreken, kunnen we tot een optimaal voorstel komen dat maakbaar, realistisch en van maximale kwaliteit is. En dat we beide Brabants zijn, is mooi meegenomen: we begrijpen elkaar, weten wat we aan elkaar hebben en houden van doorpakken.”

De oplossing

Nadat TenneT akkoord ging met de offerte konden Heijmans en Heras aan de slag. “We hebben 143 meter staalmathekwerk geplaatst”, laat Van Gastel weten. “Bijzonder is dat ieder staalmatelement bestaat uit één geheel van drie meter lang. Dat was een vereiste vanuit TenneT. Bovendien is het hekwerk ongeveer vijftig centimeter ingegraven om te voorkomen dat mensen en kleinwild eronder door kunnen graven. Aan de onderkant is het hekwerk daarom ook fijnmaziger. Heijmans zorgde ervoor dat er een gleuf werd gegraven, zodat wij alleen het hekwerk hoefden te plaatsen. Boven op het hekwerk zitten zogenoemde Y-koppen. Daar kun je moeilijk overheen klimmen. Verder hebben we voor twee noodpoorten, een schuifpoort en een hoogtebegrenzingsportaal gezorgd.”


Gepubliceerd op27 mei 2024 om 0:00