Een andere harmonie aan zee

Een woonzorgpark met een gevoel van welzijn

In Noordwijk aan zee is Woonzorgpark Willem van den Bergh gevestigd, een woonzorgpark voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapten.

Het project wil een gevoel van welzijn creëren, ongeacht het doel van je bezoek. Het is een gebouw met veel verschillende functies waarbij verschil belangrijk is voor de herkenbaarheid. Het meest opvallende aan het centrale gebouw zijn de ronde vormen en de houten gevel, die op een natuurlijke manier harmoniëren met de omgeving van de Noordzee. Maar er zijn ook andere aspecten bij dit ontwerp.


Alle functies in één compact gebouw

Het was essentieel dat alle functies samenkwamen in één compact gebouw, zonder dat de toegankelijkheid voor de cliënten in rolstoelen of andere handicaps in het gedrang kwam. Het was ook belangrijk dat mensen met een verminderd gezichtsvermogen hun weg kunnen vinden in het gebouw. Om deze reden zijn contrasterende kleuren gebruikt. De deuren hebben bijvoorbeeld andere kleuren dan de muren, waardoor ze makkelijker te herkennen zijn. De eerste ontmoeting met het gebouw is erg belangrijk. Een gebouw is niet alleen een verzameling ruimtes onder een dak. Wat je ziet, hoort en voelt moet goed zijn.


Het belang van een goede akoestiek in dit soort centra staat voorop

Het geluid is net zo belangrijk als het visuele aspect, niet in de laatste plaats voor cliënten met een verminderd gezichtsvermogen. Bewoners reageren erg stressvol op een slechte akoestiek. Daarom is de akoestiek eigenlijk nog belangrijker dan het visuele ontwerp. Het bevordert het welzijn.

Omdat het centrumgebouw verschillende functies bevat, moest elk deel van het gebouw worden aangepast aan zijn specifieke akoestische omstandigheden.


De 7.000 vierkante meter omvat een restaurant, supermarkt, therapiebad, een sporthal, een polikliniek, kantoren en ontmoetingsplaatsen. Ecophon heeft hiervoor de juiste productoplossingen aangeboden.

Gepubliceerd op3 december 2021 om 0:00