Fletcher Hotel Emmen

Een robuuste plint met een beperkt gewicht. Dat zocht Akor Bouw voor de lichtgewicht geprefabriceerde gevels van het Fletcher Hotel aan het Willinkplein in Emmen.

Grote glasvlakken en repeterende kolommen in de gevel van de begane grond zijn typerend voor de architectuur van het gebouw. Composietsteen elementen van Holonite vormden een lichtgewicht maatwerk oplossing voor de onder- en bovenzijde van deze penanten.

Het nieuwe Fletcher Hotel aan het Willinkplein in Emmen staat bij de ingang van dierenpark Wildlands. Het is gerealiseerd door Akor Bouw te Rijssen, naar ontwerp van Dok architecten uit Amsterdam.

Het gebouw oogt imposant. In deze ‘look en feel’ spelen de kolommen in de gevel een belangrijke rol. Deze bakstenen penanten tussen grote glasvlakken komen repeterend terug en zijn typerend voor de architectuur van het gebouw. Aan de onderzijde zijn deze penanten bekleed met gevelplinten van Holonite. Aan de bovenzijde van de uit het gevelvlak springende kolommen tref je een op maat gemaakt Holonite penantafdekker. Extra bijzonder is dat de penantafdekkers binnenin hol zijn. Het zijn mede daardoor lichtgewicht elementen met een massief uiterlijk.

Geprefabriceerde projecten

Holonite producten lenen zich perfect voor dergelijke geprefabriceerde projecten. Het beperkte gewicht komt de constructie van de geprefabriceerde gevel ten goede. In dit geval was dat een vereiste omdat de constructie bestaat uit dragende kolommen, waar de bakstenen penanten als gevelbekleding aan opgehangen zijn. Deze penanten zijn geprefabriceerde elementen, bestaande uit harde isolatie bekleed met steenstrips.

De composietsteen van Holonite is slechts 20 mm dik en is daarmee een lichte oplossing. Het combineert die geringe dikte met de robuustheid van een steenproduct. De composietsteen is glad, waterdicht en goed te bewerken. Tevens zijn de elementen bestand tegen vandalisme en ook de uitstraling met ‘(hard)stenen look’ paste perfect in het totaalplaatje van dit project. De elementen van Holonite zijn snel en eenvoudig te monteren. Holonite heeft elke penant afzonderlijk ingemeten om exact maatwerk te kunnen leveren.

Uitgewerkt voorstel

Holonite werd door Akor Bouw gevraagd om een oplossing te bedenken voor dit project. Holonite kwam met een uitgewerkt voorstel hoe ze de verspringende penanten kon bekleden met composietstenen elementen voor de gevelplinten en de penantafdekkers en welke kleurstellingen er mogelijk waren. Tevens bood het een lijmproef aan om de bevestiging op de penanten te beproeven, zo vertelt Bas van Vliet, accountmanager Bouw bij Holonite.

Inmeten van opdracht

Na gunning van de opdracht heeft Holonite alle penanten exact ingemeten. “Door de vele verspringingen waren er een groot aantal varianten. Naast mallen die we op voorraad hebben, zijn er ook nieuwe mallen op maat gemaakt voor dit project. Tevens is hierbij uiteraard rekening gehouden met het gewicht van de plaat. Deze moest binnen de Arbo-tilnorm vallen.”


Gepubliceerd op22 februari 2022 om 0:00