Het Fons Vitae Lyceum, een historisch gebouw dat de zintuigen bespeelt
Na een felle brand moest het Fons Vitae Lyceum dat gevestigd is in een voormalig kloostergebouw opnieuw worden opgebouwd. De school heeft een geweldige metamorfose ondergaan waarbij het inbrengen van openheid, daglicht en goede akoestiek binnen een duurzaam kader de key factoren waren om dit project te laten slagen.
Nieuwe kans
Na de brand was er al snel de blik naar voren; dit bood de kans om het gesloten donkere gebouw te transformeren naar een klimaat dat past bij het onderwijs van morgen. In het hele gebouw is zicht gecreëerd door glas aan te brengen zodat je elkaar kan zien. Er komt meer daglicht binnen en de lokalen en groepsruimten zijn vergroot. Het is een prachtig gebouw geworden wat daarnaast ook energie efficiënt en duurzaam is met een goed binnenklimaat. Het voldoet aan de eisen van vandaag zonder afbreuk te doen aan de bijzondere historische kenmerken.
Passende akoestiek
De akoestiek was een bijzonder punt van aandacht en moest passen bij de verschillende leer-werk-en overlegplekken. In samenwerking met Ecophon is een proefopstelling gemaakt met akoestische plafondpanelen die na goedkeuring overal toegepast zijn. Het zorgt voor een prettige, rustige atmosfeer in het hele gebouw waardoor kinderen zich ook rustiger en socialer gedragen. De visuele uitstraling van de bogen in combinatie met de akoestische plafondpanelen zorgen voor een mooi lijnenspel in de gangen.
Bekijk hier de film waarin architect Daan Josee en adviseur René van der Willigen vertellen hoe dit project tot stand is gekomen. Ludo van Sprang van Ecophon gaat in op de akoestiek en David Asser van het Fons Vitae Lyceum vertelt hoe het vernieuwde gebouw door de gebruikers wordt ervaren.