Het huis dat uit de printer kwam

Betonprinthuis in Beckum uitgerust met Gira

Het klinkt futuristisch - en toch is het realiteit: Het eerste huis in Duitsland gemaakt van een 3D-betonprinter is klaar na slechts tien maanden bouwen. Het werd uitgerust met gebouwentechniek van Gira.

Het huis dat uit de printer kwam staat in Beckum, Noordrijn-Westfalen. Het is bedacht door Mense-Korte ingenieure + architekten, die het project ook hebben gerealiseerd. Het resultaat is een twee verdiepingen tellende eengezinswoning met 160 vierkante meter woonoppervlak en een zachte vormentaal zonder hoeken en randen.

Het geprinte huis is niet de eerste in zijn soort, maar in veel opzichten de meest geavanceerde. Een van de verschillen met bestaande gebouwen die zijn geprint, is dat hun wandconstructies meestal niet geïsoleerd zijn - wat in Duitsland niet is toegestaan. De grote uitdaging was dan ook de EnEV-conforme (isolatie) planning. Doorslaggevend was hier de constructie van het huis: het is gebaseerd op muren die zijn gevuld met isolatiemateriaal. Doordat er in lagen wordt gedrukt, lijkt elke wand buiten en binnen te zijn voorzien van een immense laag gekamd gips.

Het pand in Beckum heeft nog een belangrijke innovatie: voorheen kon enkel een eenvoudige muur gedrukt worden, maar nu zijn zowel deur- en raamopeningen als nissen in het drukproces geïntegreerd. Tijdens het drukproces hield de drukker ook rekening met de later aan te leggen leidingen en aansluitingen voor de domotica. Waar bijvoorbeeld een stopcontact was gepland, stopte de printer voor even.

De architect en opdrachtgever ontwierpen op de computer een 3D-model van de woning, waarin alle ramen en deuren, elk stopcontact en elke toevoerleiding waren geprogrammeerd. Een computer vertaalde de informatie en bestuurde daarmee de spuitrobot, die een speciaal beton uit een silo zoog en de muren opstapelde en zo de ronde vormen creëerde die typisch zijn voor het huis.

Deze bijzondere 3D-betonprinting vereiste een holistische kijk op het bouwproces, waarbij ook de elektrische planning in een vroeg stadium moest worden meegenomen. De Smart Home-planning werd uitgevoerd door Michael Freudenreich van HomeTEC Solution en is in principe vergelijkbaar met die van een klassiek gebouwde nieuwbouw: het geïnstalleerde KNX-systeem wordt aangestuurd door de compacte Gira X1-server in combinatie met de Gira S1 ‘onderhoud op afstand module’ en op elke verdieping twee Gira G1-bedieningspanelen. De overige functies worden via de nieuwe Gira tastsensor 4 aangestuurd. De stopcontacten zijn geïntegreerd in de afgeronde Gira designlijn E3. De deurcommunicatie vindt plaats via het Gira System 106, de G1 dient als huisstation.=-

Maar voordat men gaat printen voor het volgende gebouw, wil men meer ervaring opdoen. Daarom zal de woning in Beckum de komende 18 maanden in eerste instantie als modelwoning worden gebruikt, pas dan kan deze definitief worden bewoond.

www.gira.com

Gepubliceerd op9 september 2021 om 0:00