‘Hippe Hoogbouw’ Weezenhof in Nijmegen

De ‘hippe hoogbouw’ van Nijmegen - ontworpen in de jaren 70 - krijgt een ingrijpende opknapbeurt. En na die ingreep zien de flats er opnieuw ‘hip’ uit: ze krijgen zelfs een gevel die meekleurt met de stand van de zon.

De groot onderhoud operatie van de 270 appartementen in 15 portiekflats in de wijk Weezenhof (stadsdeel Dukenburg in Nijmegen) is vooral opgezet om de bewoners een flinke besparing te bezorgen op hun energierekening.

“De energielasten zijn voor onze huurders intussen hoger dan de huurlasten. Dat kan natuurlijk niet. Dan kunnen de huurders hun vaste lasten op den duur niet meer betalen. Als corporatie voelen we daarin een grote verantwoordelijkheid. Dat heeft ertoe geleid, dat we ons hele woningbezit naar energielabel C willen promoveren, bij de 270 appartementen in Weezenhof zelfs naar label B”, aldus Johan Janssen (42), al veertien jaar projectleider vastgoed bij woningcorporatie Talis te Nijmegen.

In overleg met architectenbureau Pieter Oosterhout Bureau voor Architektuur BNA te Beuningen is daartoe gekozen voor bouwkundige oplossingen. “Ik heb het niet gezocht in moeilijke installaties. Eigenlijk is de oplossing gemakkelijk: je moet zorgen dat de energie in de gebouwen blijft. Daartoe moet de gebouwschil aangepakt worden. Goed isoleren dus”, aldus architect Pieter Oosterhout (46).

“Bovendien: de gemiddelde leeftijd van de bewoners in de Weezenhof is zeventig jaar. Dan moet je niet willen beginnen met ál te ingewikkelde installaties. Die schieten hun doel voorbij”.

En Johan Janssen, aanvullend: “Het isolatiepakket dat wij uiteindelijk gekozen hebben, gaat een gebouwleven mee. Ik ben er zeker van, dat wij met dit pakket zeker vijftig tot zeventig jaar vooruit kunnen. Dát is nog eens duurzaamheid!”.

De tweede fase van het groot onderhoud van de Weezenhof is onlangs ingezet. Plegt-Vos Bouwgroep gaat nu de gebouwschil vernieuwen. Daarbij komen alle bouwdelen aan de beurt: gevel, kozijn, balkon, dak- en hekwerk. De gevelbekleding wordt volledig verwijderd. De balkons krijgen deels een glazen doorkijk. Het plan om elk appartementenblok een eigen uiterlijk te geven, gaat niet door: de bewoners willen gelijkheid. Velen wonen al tientallen jaren in hun flat en willen met die gelijkheid uitstralen, dat ze met z’n allen één zijn.

“De flats zullen er te zijner tijd (de oplevering is voorzien in maart 2014) zeer exclusief uitzien”, denkt architect Oosterhout. “Het worden topwoningen op een supergroene plek. Mede door de ‘werking’ van de Chameleon-gevelplaten zullen veel voorbijgangers zich afvragen: heeft dit er altijd gestaan of is dit nieuw?”.

Plegt-Vos Bouwgroep heeft kernactiviteiten in vastgoedontwikkeling, burgerlijke & utiliteitsbouw, beheer & onderhoud, infra & milieu en woningbouw. Hierbinnen bieden zij diverse woonconcepten aan en concepten voor semi-permanente bouw, levensloopbestendige bouw en duurzaam renoveren. Deze activiteiten zijn verdeeld over 7 vestigingen in Nederland.

Gepubliceerd op7 juli 2021 om 0:00