Hotel Jakarta in Amsterdam combineert hoge mate van duurzaamheid met ultieme beleving

Hotel Jakarta op het Java-eiland in Amsterdam.

Het is een heel bijzonder project, het in de zomer van 2018 geopende Hotel Jakarta op het Java-eiland in Amsterdam. Op een historische plek verrees rond een tropische binnentuin een hotel dat van alle gemakken is voorzien. Duurzaamheid speelt een sleutelrol in het ontwerp van het pand, gebouwd in hout. De duurzame en hoogwaardige materialen van Gira passen helemaal in dat plaatje.

De gemeente Amsterdam zocht al jaren naar de beste manier om de behoefte aan hotelruimte in te vullen op de kop van het Java-eiland. WestCord Hotels schakelde de hulp in van SeARCH architecten, dat al eerder betrokken was bij het stedenbouwkundige plan van het Java-Eiland. Samen ontwikkelden ze een hotelconcept dat even duurzaam als high tech is, en waarmee ze de aanbesteding wonnen.

Rond een binnentuin

Toen het Java-eiland in de jaren negentig is ontwikkeld tot woonwijk, is gekozen voor binnentuinen met de namen van plaatsen op Java en grachten die zijn vernoemd naar Javaanse rivieren. De vier grachtjes verdelen het eiland in vijf kleinere eilanden, elk met hun eigen binnentuin. ‘Voor ons stond als een paal boven water dat een hotel op de kop van het eiland moest passen binnen datzelfde plan. Het idee voor Hotel Jakarta was geboren, en net als de rest van het eiland vormt een binnentuin het hart van het ontwerp.’

Duurzaam en toekomstbestendig

Een voorwaarde voor het ontwerp van het hotel was dat hele hoge eisen op het gebied van duurzaamheid moesten worden gehaald. Ook moest het hotel de verbinding aangaan met de buurt, en ook voor hen een belangrijke plek zijn. ‘We besloten dat de tropische, overdekte binnentuin letterlijk het hart van concept moest zijn. Een tuin die niet - zoals de andere tuinen - alleen voor de bewoners toegankelijk is maar voor iedereen.’ Meestal vormen binnentuinen het sluitstuk van het ontwerp, meer de groene invulling van het gebouw. ‘Hier is dat niet zo, we zijn echt juist begonnen bij de tuin en hebben het gebouw eromheen gebouwd’, legt Francois uit. Het atrium met de subtropische binnentuin, een samenwerking met de Hortus Botanicus, is het kloppend hart van het hotel. Het fungeert als temperatuurregelaar zowel in de zomer als in de winter. Aan alle kant van het gebouw hebben de kamers hun eigen beschutte buitenruimte, die tegelijkertijd als zonwering werken. In de publieke ‘pasar’ met diverse bars, restaurants en koffiecorners, een wellness en ruimte voor culturele activiteiten ontmoeten zowel hotelgasten, als eilandbewoners en andere Amsterdammers elkaar.

De hoge duurzaamheidseisen voor het gebouw strekken zich uit tot in alle details. Zo ontmoeten low tech en high tech elkaar steeds in de ambitie om een zo duurzaam mogelijk concept te ontwikkelen.

Gira

SeARCH koos voor het (data)netwerk, de schakelaars, stopcontacten en usb-voeding voor de producten van Gira. Dit Duitse bedrijf behoort tot de toonaangevende aanbieders van complete intelligente systeemoplossingen voor de elektrotechnische en gekoppelde digitale gebouwbesturing. De producten en oplossingen van Gira staan voor de kwaliteit ‘Made in Germany’, voor duurzaamheid bij de productie en in het gebruik, en voor volmaaktheid in vorm en functie. Maar het belangrijkste is dat zij het leven voor iedereen een stuk gemakkelijker, comfortabeler en veiliger maken.

Gepubliceerd op24 februari 2021 om 0:00