Maskerade concept Heijplaat Rotterdam

In het Concept House Village op Heijplaat bij Rotterdam verrijzen twee experimentele appartementen, gebouwd volgens de Maskerade bouwmethode. Een concept gefundeerd op duurzaam, industrieel, flexibel en demontabel bouwen én maximale inspraak voor de toekomstige bewoners. In twee woningen wordt geëxperimenteerd met binnenklimaat oplossingen van Zehnder.

Architect Maarten van der Breggen van Van der Breggen Architecten ontwikkelde het Maskerade vrijbouwsysteem op grond van een prijsvraag en won daar al in 2003 een innovatieprijs mee: “Maskerade is een industriële bouwmethodiek, gebaseerd op het principe van Industrieel, Flexibel en Demontabel (IFD) praktisch bouwen. Dit betekent het gebruik van hergroeibare grondstoffen waarmee geen roofbouw op de aarde wordt gepleegd. Maar ook betekent het dat de bewoners gebruikersgericht mee kunnen beslissen over het uiterlijk en de indeling van hun toekomstige woning.” Daarnaast speelt de methode in op de inzet van werkzoekenden en leerwerktrajecten. Het Concept House Village op Heijplaat wordt nu afgebouwd met leerlingen van Zadkine en het Albeda College.

Pilot samen met Zehnder

Het Concept House Village op Heijplaat is het tiende project waarin de Maskerade bouwmethode wordt toegepast. De appartementen op Heijplaat zijn een demonstratieproject van het Maskerade concept waarin men kan ervaren wat het is om in een Maskerade-huis te wonen: veel ruimte, licht en lucht en comfort door het gebruik van natuurlijke materialen. Maskerade ‘HeyWonen’ biedt een nieuwe generatie appartementen voor één- en tweepersoonshuishoudens, maar ook voor zorg en andere woonvormen. Maarten van der Breggen: “Het betreft een pilotproject dat we samen met Zehnder hebben opgetuigd. Onze ervaringen met de negen voorgaande projecten op basis van Maskerade zijn erin verwerkt. Het resultaat van 10, 15 jaar perfectioneren van de bouwmethode Maskerade.”

Vergelijken op basis van de praktijk

“Met Zehnder heb ik eerder projecten gedaan, een vertrouwde partner voor het binnenklimaat. De insteek van deze pilot? Er bestaat in Nederland de neiging om als het gaat om installatietechniek voor woningen steeds meer naar all electric te gaan. Maar dan moeten we wel weten waar we aan beginnen. Daar is dit een proefproject voor. Dit project op Heijplaats telt twee woningen. Een boven- en benedenwoning, met twee verschillende klimaatsystemen van Zehnder. De ene all electric, met een gebalanceerd ventilatiesysteem van Zehnder en elektrische verwarming. Concreet: de WHR 930 met het luchtverdeelsysteem ComfoFresh en vier Roda elektrische radiatoren. De andere woning heeft een gasgestookt systeem en een ventilatiesysteem van Zehnder met een natuurlijke toevoer via de ramen en CO2 gestuurde afzuiging. Hier gaat het concreet om de Comfofan S CO2 met het luchtverdeelsysteem ComfoFresh en vier Zehnder Stana radiatoren.”

Gepubliceerd op15 juni 2021 om 0:00