MindLabs, Tilburg

Schüco is een toonaangevende aanbieder van systeemcomponenten voor de productie van hoogwaardige raam-, deur- en gevelsystemen. De eindproducten van Schüco worden wereldwijd veelvuldig toegepast en voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van design, comfort, veiligheid en energiezuinigheid.

Meten is weten

Moderne geveloplossingen vervullen vele opgaven als het om lange levensduur en betrouwbaarheid gaat. Gelijktijdig is sprake van een hoge mate van ontwerpvrijheid, een attractieve kleurafwerking en een overtuigend design. Voldoen aan afwijkende eisen en voorwaarden is geen probleem voor Schüco. Speciale projectoplossingen of individuele testen worden in het geaccrediteerde testcentrum in Bielefeld 365 dagen per jaar uitgevoerd.

In cijfers

Het bedrijf heeft een loonlijst met 6.750 medewerkers, heeft 40.000 partnerbedrijven, kent een jaaromzet van 2,28 miljard euro en is actief in meer dan tachtig landen.

Partnerschap

Schüco werkt in elk project samen met aan het bedrijf gelieerde professionele gevelbouwers, zoals bij dit project met de firma JM van Delft & Zn uit Drunen. Zij zijn degenen die de aangeleverde aluminiumprofielen, het hang- en sluitwerk en overige toebehoren samenvoegen tot het betreffende systeem en monteren op de bouw.

Mindlabs

In de Tilburgse Spoorzone vond in september de officiële opening van MindLabs plaats. Het kennis- en bedrijvencentrum dat zich volledig op artificial intelligence en technologie focust, is gehuisvest in een oude spoorhal met een nieuwbouwgedeelte ontworpen door Ector Hoogstad Architecten.

MindLabs is een samenwerkingsverband waarin drie kennisinstellingen, overheden en een groeiend gezelschap van bedrijfspartners, maatschappelijke instellingen en startups participeren. Deze partners versterken samen de ontwikkeling van technologieën die interacteren met menselijk gedrag, ook wel human centered AI genoemd. Het doel? De mogelijkheden van technologie inzetten om maatschappelijke uitdagingen te lijf te gaan.

Positie binnen de plasbrandzone vroeg om extra maatregelen

De ligging van MindLabs ten opzicht van het spoor -waar incidenteel gevaarlijke stoffen over worden vervoerd- zorgde bij Ector Hoogstad voor een focus op een explosieveilige geveloplossing. ‘Binnen een zogeheten plasbrandzone is het noodzakelijk je tegen eventuele calamiteiten te wapenen. Reden genoeg voor het team van Hoogstad om Schüco al in de fase van het Voorlopig Ontwerp aan tafel te vragen,’ vertelt Schüco projectmanager Maurice van Dort. ‘Bij een dergelijk ontwerp is het van belang om van het ergste scenario uit te gaan, zodat je je tegen elk incident kunt wapenen. Een dergelijk complexe oplossing is voor ons team geweldig om te ontwerpen, te maken en toe te passen.’

Brand- en inbraakwerende oplossingen

‘Ieder project start bij de ideeën van de opdrachtgever en architect. Zodra laatstgenoemde met het Voorlopig Ontwerp start, stuit men wat materiaalgebruik op vragen als Is dit maakbaar? en Welke details verdienen extra aandacht?

Wij schuiven graag aan om deze primaire vragen over de maakbaarheid te beantwoorden. Zo gebeurde dat ook bij het team van Ector Hoogstad. MindLabs is een onderzoeksgebouw. Een dergelijk bouwwerk vraagt wat over de veiligheid, zoals de inbraakwerendheid, om andere maatregelen van een instelling waar gevoelige informatie wordt opgedaan en opgeslagen. Dat betekende in deze situatie dat we naast focus op explosiewerendheid van het glas in de gevels ook aandacht besteedden aan de veiligheid van de raamsystemen. We hebben voor MindLabs dan ook een maakbare oplossing aangedragen, gebaseerd op een hoogwaardig thermisch gevelsysteem.’

Checks voor houvast

Zodra een architect richting het Definitieve Ontwerp werkt, zorgt Schüco voor alle benodigde statische checks. ‘Een vliesgevelsysteem kent grote gevelvlakken en dito overspanningen die aardig wat te verduren krijgen. De checks zorgen ervoor dat we precies in kaart kunnen brengen welke profieldieptes op welke plek moeten komen. Wij bieden al in deze fase de houvast die tijdens de uitvoering van belang is. We krijgen in verband met de terechte focus op onze omgeving ook steeds meer vragen over de CO2 -impact van onze gevels. Dergelijke verzoeken voorzien we uiteraard van een antwoord op maat.’

Transparant

Het toegepaste FWS 60 vliesgevelsysteem kan oneindig worden gestapeld en dat is in dit project voornamelijk met vaste glasvlakken gedaan. ‘Vanwege de grote glasafmetingen en dito gewichten is voor de FWS 60 gekozen. Glastoleranties kunnen hierdoor beter worden opgevangen. Het atrium en de grote ruimtes op de verdiepingen kennen dankzij de grote glasvlakken enorme hoeveelheden daglichttoevoer en hebben een mooie connectie met wat er zich buiten het gebouw afspeelt.

Schüco heeft MindLabs met verschillende systemen mogen verrijken. We lichten hieronder het vliesgevelsysteem en het raamsysteem toe.

Vliesgevelsysteem

De beproefde en betrouwbare systeemcomponenten -met unieke gecontroleerde ontwatering- staat garant voor toekomstbestendige gebouwen. De elementgevels van Schüco zijn kostenbesparend te vervaardigen en monteren. Het modulaire systeem maakt deze oplossing flexibel en overal toepasbaar.

De vliesgevelconstructie maakt grote overspanningen mogelijk.

Met dit vliesgevelsysteem kunnen geometrisch vrij te ontwerpen driedimensionale gebouwschillen worden gerealiseerd. Hier ligt de continue digitalisering van de gehele procesketen in combinatie met parametrische methoden en systeemmodellen aan de basis. Dit geeft architecten, planners en constructeurs vrijheid in architectuur met maximale systeembetrouwbaarheid in de uitvoering. Het meermaals bekroonde, zeer thermisch geïsoleerde systeem is een consequente doorontwikkeling van de Schüco-systeemgevels.

Raamsysteem

De toegepaste Schüco AWS 70.HI en AWS 75.SI ramen bieden afdoende bescherming en zorgen voor de juiste hoeveelheid lichtinval als ook voor voldoende privacy. Tegelijkertijd is het design van een raam net zo belangrijk als de functie. Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie, ramen uit de AWS serie van Schüco zijn verkrijgbaar in vele bouwdieptes met de daarbij bijbehorende thermische isolatie, in een groot aantal openingsvarianten en met praktische comfort-componenten. Voor elke toepassing vindt u het juiste raam. Van barrièrevrije en geluidreducerende oplossingen tot panorama design ramen met het slankste aanzicht.

Gepubliceerd op23 mei 2024 om 0:00