Monumenten

Haal daglicht naar binnen met respect voor het monument

Daglichtbuizen brengen natuurlijk licht in monumentale panden zonder afbreuk te doen aan het historische gevelbeeld. Bij een verbouwing van zo’n pand moet rekening gehouden worden met de monumentale waarde. Een monument mag aangepast worden zolang dit met respect voor het gebouw gebeurt. Dit geldt ook voor het toepassen van daglicht. De Solatube daglichtsystemen voldoen aan de eisen van daglichttoetreding zonder al te veel aanpassingen aan het monument.

Daglichtbuizen in monumentale panden

Daglicht is waardevol in monumentale panden. Natuurlijk licht maakt elke ruimte comfortabel en toegankelijk. Bij het plaatsen van daglichtbuizen wordt gekeken naar het daktype en de dakbedekking van het monument. Door een grondige analyse van de constructie en aandacht voor isolatie, afwatering, aansluiting en waterdichtheid is een daglichtbuis overal toepasbaar.

Dynamisch en natuurlijk licht

Solatube kan op ieder daktype worden toepast. In veel gevallen zijn geen aanpassingen of verstevigingen aan de aanwezige, historische constructie nodig. Zonder afbreuk te doen aan het pand creëert Solatube dynamisch en natuurlijk licht binnen in het monument. De kracht van Solatube is het brengen van veel daglicht met een relatief kleine diameter. Zeker met de ‘vlakke’ koepel zijn aanpassingen aan het aanzicht te verwaarlozen.

Vlakke koepel

Een vlakke koepel is ontworpen voor hellende daken. De koepel vangt het daglicht op en transporteert het licht door een buizensysteem naar elke gewenste ruimte. Het verschil met een ronde koepel is dat de vlakke koepel zorgt voor minder onderbreking van het dakvlak. De vlakke glasplaat vormt als het ware een geheel met hellende daken. Dat is ideaal voor monumentale panden omdat het esthetisch nauwelijks zichtbaar is. Zo valt natuurlijk licht het monument binnen terwijl de monumentale waarde intact blijft. De vlakke koepel is beschikbaar voor Solatube Ø 35 cm.

Meer informatie over onze projecten? Open de externe projectpagina.

Gepubliceerd op11 januari 2021 om 17:54