Nieuwe tegelvloer voor winkelcentrum

Ardex en Gutjahr....Perfect in systeem

Het overdekte deel van Winkelcentrum De Els in Waalwijk kreeg vorig jaar een compleet nieuwe tegelvloer. Door de toepassing van een ontkoppelingsmat kon de bestaande vloer worden overtegeld. De werkzaamheden vonden alleen ’s avonds plaats, zodat de winkels gewoon open konden blijven. Het resultaat is een fraaie, duurzame vloer die het winkelcentrum een frisse uitstraling geeft.

“Om een nieuwe tegelvloer aan te brengen op een oude, intensief gebruikte natuurstenen vloer zou deze volledig ontvet en/of gestraald moeten worden. Dat kost tijd en geld, maar veroorzaakt ook veel overlast. Bovendien zouden de tegels zo belast worden door deze bewerking, dat een stabiele ondergrond niet meer gegarandeerd kan worden. Wat er dan nog overblijft is het volledig verwijderen van de tegelvoer en vervolgens een betonnen ondergrond storten met een dekvloer erop. Dat kost zeer veel tijd was niet te realiseren in dit project”, zegt projectmanager Martijn Egelie van Corporo Management, dat retailbedrijven ondersteunt bij renovatie, verbouw en uitbreiding van winkels.

Goede ervaringen

De Vereniging van Eigenaren was door alle kosten en overlast lange tijd huiverig voor het vervangen van de oude natuurstenen vloer die in een gestabiliseerde ondergrond lag. “Uiteindelijk is aan mij gevraagd of ik een oplossing wist. In overleg met tegelzetter TGLS en Mosa hebben we toen een systeem aangeboden, waarbij de bestaande vloer gehandhaafd kon blijven. Dat scheelde veel geld, kosten, overlast en rommel”, zegt Martijn Egelie.

Het geheim is een zwevende ontkoppelingsmat van Gutjahr (onderdeel van Ardex GmbH).

Systeemopbouw

“Ardex staat bekend als probleem oplosser in de bouw en daar heeft Ardex circa vijf jaar geleden nog een schep bovenop gegooid door Gutjahr Systeemtechniek over te nemen. Gutjahr is de specialist voor het aanbrengen van tegels en natuursteen in binnen- en buitensituaties op kritische ondergronden of projecten”, legt Eric Pattenier, productspecialist Gutjahr & Pandomo Floors bij Ardex GmbH, uit. “Zo kwamen we al snel uit op de Gutjahr InDorTec Flexbone 2E- zwevende ontkoppelingsmat voor tegelwerk binnen. Deze mat wordt dus zwevend op een vlakke stabiele ondergrond aangebracht om daarna de tegels vol en zat hierop te verlijmen.”

Groot voordeel van deze 3 mm dikke mat is volgens Pattenier dat de ondergrond - omdat hij zwevend wordt aangebracht - niet hoeft te worden gestraald en schoongemaakt. “De ontkoppelingsmat wordt zeer snel en zonder overlast – denk aan stof, slijpen, et cetera - aangebracht om daarna de tegels hierop te verlijmen. De mat zorgt er dus voor dat de tegels volledig worden ontkoppeld van de ondervloer en zorgt er tevens ook voor dat schuifspanningen eenvoudig worden opgevangen.”

Uitvoering

De totale dikte van het systeem is slechts 15 mm: 8 mm tegeldikte en 7 mm lijm en ontkoppelingsmat. “Door die geringe dikte konden we nog goed aansluiten op de winkelvloeren. Met een aluminium strip is telkens de overgang gemaakt. We zijn zeer kritisch op ons werk en hebben daarom wel besloten om de voegen met een flexibele kit te voegen. Bij een vloer op zand kan er toch werking optreden en je wilt geen scheurvorming.


Gepubliceerd op11 juli 2021 om 0:00