Siesmayer Carrée

Locatie:

Frankfurt am Main

Architectuur:

schneider+schumacher, Frankfurt am Main

Elektroplanning:

Ingenieurbüro Klöffel, Bruchköbel

Elektro-installatie:

R+S Solutions, Heusenstamm

Skidmore, Owings & Merill LLP bouwden in 1955 gemeenschappelijk met Otto Apel het Amerikaanse consulaat in het Frankfurtse stadsdeel Westend.

Het gebouw met de destijds moderne gordijngevel werd tot een mijlsteen van de klassieke modernen. Maar de locatie vlakbij de straat leidde in de loop der jaren tot groeiende veiligheidsbedenkingen van de Amerikaanse overheid en in het jaar 2005 tot de definitieve verhuizing van het consulaat.

Het vrijgekomen terrein werd onder de naam „Siesmayer Carrée“ tot een modern kantoor- en woonensemble omgebouwd. Naast de nieuwbouw van twee stadsvilla’s volgens de ontwerpen van Jo Franzke bestond de opgave van het project uit de restoratie van het onder monumentenzorg geplaatste, voormalige consulaatsgebouw door schneider+schumacher.

Ondanks vandaag geldende warmte-, geluids- en brandvoorschriften mocht daarbij het voorkomen van de buitenste gevel niet worden veranderd.

Zo bleef het karakter van de architectuur zo veel mogelijk behouden – ook bij de ingang, waar het communicatiesysteem Siedle Steel werd ingezet. Het deurstation uit massief, wit gelakt edelstaal werd exact volgens de plannen van de architecten ontworpen, uitgesneden en gebouwd. Ook de beiden stadsvilla’s van Jo Franzke werden met installaties van de Siedle Steel lijn uitgerust.

Het driedelige Steel-paneel uit wit gelakt edelstaal werd vlak over de gehele hoogte tussen twee glaselementen geplaatst.

Gepubliceerd op6 juli 2021 om 0:00