Tiel, 10 september 2020 - De vraag naar zonnepanelen voor andere toepassingen dan op daken neemt toe. SOLARWATT speelt hierop in en introduceert nu de Vision 60M construct. Dit zonnepaneel is voorzien van 1B1 veiligheidsglas en is daardoor uitermate geschikt voor ‘bovenhoofdse’ toepassingen, zoals carports, veranda’s en gevels. Het paneel lijkt op een standaard glas-glas zonnepaneel en kan op eenzelfde manier verwerkt worden.
Volgens Wico Gerritsen, Product Manager bij SOLARWATT, wordt er in toenemende mate gekeken naar alternatieve oppervlakken om het potentieel van de zon maximaal te benutten. “Steeds vaker wordt gezien dat een parkeerruimte of veranda meerdere functies kan vervullen, waar ook nog eens geld mee valt te verdienen. Ook wanneer een dak geen of onvoldoende mogelijkheden heeft voor de toepassing van zonnepanelen, bieden solarcarports en -veranda’s uitkomst. Bijkomend voordeel is dat het Vision 60M zonnepaneel geen onderdak nodig heeft. Dit spaart materiaalkosten uit en zorgt bovendien voor ongeveer 10% meer ‘zonlichtdoorlating’. Hierdoor ontstaat een lichte en visueel open constructie.”
Hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen
Het zonnepaneel voldoet aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen. Het is het hoogst gekwalificeerd op het gebied van brandveiligheid: brandklasse A volgens de IEC 61730-2 (UL790). Het doorstaat zware vuurproeven en bij brand is gewaarborgd dat het paneel minimaal bijdraagt aan verdere verspreiding. Daarnaast beschikt het zonnepaneel over 1B1 gelaagd veiligheidsglas. Dit is glas met de hoogste letselveiligheidsklasse. “Het grote verschil met standaard solarglas zit hem in het breukgedrag. Een gewoon paneel zal bij breuk in scherven uiteen vallen, maar de Vision 60M construct houdt de scherven bij elkaar. Daardoor is het veilig om dit zonnepaneel zonder tussenlaag direct bovenhoofds toe te passen. En wordt mogelijk letsel bij breuk van het zonnepaneel voorkomen”, legt Gerritsen uit.
Verdere groei solarcarports
SOLARWATT verwacht de komende tijd een verdere groei bij grootschalige toepassing van solarcarports. “Voor de SDE++ heeft Minister Wiebes solarcarports ondergebracht in de categorie ‘gebouwgebonden systemen groter dan 1 MWP’, in plaats van ‘grondgebonden systemen groter dan 1 MWP’. Op deze manier wordt met een hoger basisbedrag gerekend. Dit komt het financiële plaatje ten goede”, aldus Gerritsen.