Tilburgse huurders kiezen massaal zonnepanelen dankzij uniek plan van aanpak

Een langere levensduur van de huizen en meer leefcomfort voor de bewoners.

In opdracht van woningcorporatie WonenBreburg, uitgevoerd door dakdekkersbedrijf v.d. Hurk & Doezé Bupa Solar BV.

Het bedrijf vervangt alle daken. “Dat was hard nodig. De eengezinswoningen uit 1966 hadden te kampen met lekkage door de leeftijd van de dakpannen. In een eerder traject zijn er nieuwe kozijnen met dubbele beglazing aangebracht. Een logische stap bij de dakrenovatie was het verder verduurzamen van de woning, o.a. door betere dakisolatie & toepassing van zonnepanelen."


Overlast beperken

Kenmerkend voor het renovatie- en verduurzamingsproject is het plan van aanpak waarin de bewoners centraal staan. Doel is de bewoners informeren, tevreden stellen en de overlast bij de uitvoering van de werkzaamheden tot een minimum beperken. “Dat lukt door het woning voor woning aan te pakken, zodat de doorlooptijden zo kort mogelijk worden gehouden. Hierdoor hoeven we straten niet langdurig af te zetten. Elke dag wordt één dak in zijn geheel vervangen. Ook passen we tegelijkertijd met de dakrenovatie dakisolatie en zonnepanelen toe. Dat scheelt overlast, maar zeker ook kosten. Met het gelijktijdig plaatsen van zonnepanelen blijft de daksysteemgarantie van vijftien jaar in tact”, aldus Henri Buijsen, directeur bij v.d. Hurk & Doezé Bupa Solar BV.

Heldere communicatie

Belangrijk bij een dergelijke grootschalige klus is een heldere communicatie met alle betrokkenen. "We hebben hier te maken met een multiculturele wijk met meer dan 64 nationaliteiten, en met een gemiddeld laag inkomens- en opleidingsniveau. Ondanks het soms met handen en voeten communiceren is er gekomen tot een enorm hoge conversiegraad.” “Klopt”, Buissen vult Keulemans aan met: “96% van de huurders heeft ook ingestemd met de toepassing van zonnepanelen. Daarbij hebben we bewust gekozen voor SOLARWATT. Als toeleverancier van de glas-glas zonnepanelen heeft ze goed meegedacht en ondersteuning geboden bij de logistieke en administratieve uitdagingen bij de levering ervan. Daarnaast is er door de hoge kwaliteit van de panelen de kans op defecten, en dus reparatie en onderhoud, minimaal.”

Glas-glas zonnepanelen

De bewoners is een standaardpakket zonnepanelen aangeboden, bestaande uit 8 SOLARWATT glas-glas zonnepanelen. die zijn voorzien van garantieoorkondes.Door de minimale degradatie van deze zonnepanelen blijven de prestaties op de lange termijn optimaal. Aan de panelen zijn kosten verbonden, zo’n

192 p/j. Daar tegenover staat een jaarlijkse besparing op de energierekening van

441. Keulemans: “De huurder kan ervoor kiezen om het maandbedrag van zijn energienota direct te verlagen. Zo profiteert hij meteen van de zonnepanelen.” Alain Palms (directeur v.d. Hurk & Doezé Bupa Solar) vult aan: “We merkten dat zonnepanelen voor veel mensen onbekend terrein was. Maar na de eerste dertig woningen zagen alle bewoners overal de zonnepanelen komen en ging het verhaal als een lopend vuurtje rond in de wijk. De zonnepanelen verkochten zich vervolgens bijna vanzelf.”

Broedseizoen

De werkzaamheden hebben tussen apr-aug tijdelijk stilgelegen vanwege de Wet Natuurbescherming en het ontbreken van een ontheffing. Zo mocht er tijdens het broedseizoen bij aanwezigheid van beschermde vogels als huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen niet worden gewerkt aan de woning. Medio maart 2021 is de oplevering van alle woningen.

Gepubliceerd op25 december 2020 om 0:00