Veenetië: een waterrijke drijvende wijk in de polder

Een onderzoek naar de haalbaarheid van drijvend bouwen in veenweidegebied.

Grote delen van de gemeente Woerden bestaan uit veen. Deze zettingsgevoelige ondergrond is niet draagkrachtig, waardoor wegen, het riool, het groen, de kabels en leidingen verzakken en schade oplopen. Voor de gemeente Woerden betekent dit hoge beheer- en onderhoudskosten van de openbare ruimte.

Daarnaast verandert ons klimaat. We krijgen steeds vaker te maken met langdurige droogte en hevige regen. Dit vereist een fl exibel watersysteem. We moeten in staat zijn om piekbuien te bergen en water op te slaan, zodat ook in droge tijden de waterbeschikbaarheid veilig is gesteld. Onze huidige wijze van bouwen houdt nog onvoldoende rekening met deze gevraagde flexibiliteit.

Door de hoge druk op de woningmarkt en het beperkte aantal (goede) locaties om te bouwen, is het waarschijnlijk dat gebieden met niet draagkrachtige bodems bebouwd worden, vaak zijn dit precies de locaties waar het watersysteem juist vraagt om flexibiliteit. Bodemdaling- en klimaatbestendige woningbouw is juist in deze gebieden van groot belang.

Met een drijvende wijk in het veenweidegebied tackel je beide voorgaande problemen. Door te bouwen op water, creëer je een wijk die flexibel is en geen last heeft van een dalende bodem. Het beweegt op het water en kan daardoor goed water bufferen. Het is daarmee een bodemdaling- en klimaatbestendige wijk.


Gepubliceerd op27 juli 2023 om 0:00