Deel deze spotlight

3 tips om uw gazon mooi en gezond te houden.

Tekst
BeeldXYTO Media

Het is niet gemakkelijk om je gazon in optimale conditie te houden.

Misschien herken je het wel. Kale plekken, plassen die blijven staan op het gazon, een gele gloed wanneer de zon lang geschenen heeft of onkruid dat telkens weer omhoog komt. Allemaal problemen die erg hinderlijk zijn, maar gelukkig ook te voorkomen zijn. Ben jij benieuwd hoe je je gazon voortaan mooi en gezond kunt houden? Maar kan je hier wel wat extra hulp bij gebruiken? In dit artikel geven we drie tips om je op weg te helpen.

1 De juiste ondergrond.

Eigenlijk begint het creëren van een mooi gazon al bij de aanleg hiervan. Allereerst is het bijvoorbeeld belangrijk dat de ondergrond goed is. De meeste mensen weten bijvoorbeeld niet dat (kunst)mest eigenlijk niet nodig is als de grond gewoon goed is. In de meeste gevallen moet er echter wel een vorm van bemesting worden gebruikt om de grond voor te bereiden. In dat geval is het belangrijk dat je kiest voor de juiste bemesting. Kies nooit voor het goedkoopste alternatief, want de kans is dan groot dat je meer kwaad dan goed doet. Kies liever voor kwalitatieve moowy gazonmest om de juiste bodem te creëren voor jouw gazon. Dit is vooral nodig wanneer de grond al erg slecht is in het begin. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij nieuwbouwwoningen. Dan is voldoende bemesting echt noodzakelijk om je gazon goed te laten groeien.

Wil je je bestaande gazon wat extra voeding geven? Let dan goed op het soort (kunst)mest dat je koopt. Mest op basis van plantaardige materialen heeft langer de tijd nodig om te werken, maar zal nog jaren doorwerken. Dit is een goede keuze voor een langdurig mooi resultaat.

2 pas op met maaien.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de gehele tuin verwilderd. Daarom is het belangrijk met gras dat je ook regelmatig maait. Zeker gedurende de zomer of in periodes van veel regen is dit extra nodig. Bedenk echter ook goed dat je niet te vaak of te kort moet maaien. Denk niet er lekker makkelijk vanaf te zijn door het gras een keer heel kort te maaien, want dit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van het gras. Heel kort gemaaid gras heeft ook hele korte wortels. Hierdoor wordt het moeilijk om de juiste voedingsstoffen op te nemen. Dit resulteert bijvoorbeeld sneller in gele plekken bij droogte en zelfs tot een langdurig minder mooi resultaat. Probeer daarom echt eens een maaibeurt over te slaan of zorg ervoor dat je niet tekort maait. Dit zal wonderen doen voor de kwaliteit van je gazon.

3 maai voordat ongewenste planden zich kunnen uitbreiden.

Rond mei zien we vaak dat ongewenste planten omhoog komen in het gazon. Denk bijvoorbeeld aan Madeliefjes. Hier is weinig tegen te doen. Wel kun je voorkomen dat het gazon een grote bloemenweide wordt. Dit doe je door simpelweg sneller te maaien voordat de planten zich kunnen uitbreiden. Voor veel planten is dit in mei, maar er zijn ook uitzonderingen.
Gepubliceerd op30 augustus 2023 om 13:17
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga