Deel deze spotlight

3D printen in de bouw

TekstXYTO Media
BeeldScott Lewis

De innovatieve techniek van 3D printen kent inmiddels al verschillende toepassingen in de bouw, van ontwerp tot uitvoering. 3D printen in de bouw begint wat dat betreft al bij in de architectuur, waarbij 3D maquettes de gelegenheid bieden om complexe ontwerpen te maken. Op het gebied van uitvoering zijn er zelfs mogelijkheden om constructies volledig 3D te printen en toe te passen. Er zijn bovendien verschillende voordelen te benoemen bij 3D printen in de bouw en dat zijn precies de redenen, waarom er een toekomst voor deze techniek in de bouwwereld is weggelegd.

Voordelen 3D printen in de bouw

Een voordeel van 3D printen in de bouw is dat het een betaalbare manier is om constructies neer te zetten. Bovendien is het een efficiënte techniek om toe te passen die snelheid als voordeel heeft. Daarnaast is een milieuvriendelijke methode en zijn er meerdere varianten van de techniek te gebruiken. Een ander belangrijk voordeel is dat de veiligheid toeneemt bij 3D printen in de bouw, want bouwvakkers worden aan minder risicovolle situaties blootgesteld.

Er is verder een kostenefficiënte factor op van toepassing, want de printtechniek maakt het mogelijk om exact de benodigde hoeveelheid materiaal te gebruiken. Het materiaal kan daarbij ook nog eens in aanmerking komen voor hergebruik en dat is gunstig betreffende de duurzaamheid. Er is bovendien minder mankracht nodig om te bouwen en het gaat veel sneller. In de ontwerpfase is het met 3D printen in de architectuur mogelijk om allerlei ontwerpstructuren te realiseren en dat voorziet in een optimale flexibiliteit.

· Kostenefficiënt

· Snel

· Milieuvriendelijk

· Veilig

· Geen restafval

· Recyclebare materialen

· Flexibiliteit in ontwerp

Technieken voor 3D printen in de bouw

Er zijn verschillende techniek te onderscheiden voor het 3D printen van complete gebouwen, interieurdelen of bouwonderdelen. Contour crafting ofwel extrusie is een van deze technieken, waarbij componenten van materiaal als beton laagje voor laagje geprint worden. Powder bonding is voorziet in de verspreiding van zandachtig materiaal in laagjes, waarbij polymeren voor de binding worden gebruikt. Additief lassen is een andere techniek, waarbij er sprake is van het laag voor laag produceren van metalen onderdelen. Deze vormen vervolgens een geheel door de smeltende draadelektrode.

· Contour crafting (extrusie)

· Powder bonding

· Additief lassen

Voorbeelden van 3D geprinte constructies

3D printen in de bouw staat nog in de kinderschoenen, maar er zijn al meerdere constructies met deze techniek tot stand gekomen. Een voorbeeld daarvan is de voetgangersbrug die aangebracht is in Amsterdam over de Oudezijds Achterburgwal. Het heeft zes maanden gekost om deze stalen brug te printen die door MX3D is ontworpen. Bij de productie en het monitoren van de brug is er gebruik gemaakt van industriële robots. Zo heeft ICON als Amerikaans bouwbedrijf een 3D geprint huis gerealiseerd. De kosten bedroegen maar 4.000 dollar voor een huis met een oppervlak van 60 m2 dat in een tijdsbestek van twaalf tot vierentwintig uur is te maken. Het bouwbedrijf is daarop gestart met 3D printen in de bouw om in El Salvador op locatie met een cementprinter honderd huizen neer te zetten.

3D geprinte woning in Nederland

In Nederland is er in 2021 een 3D geprinte woning opgeleverd die van beton is gemaakt. Dit huis is voortgekomen uit het Project Milestone en betreft een vrijstaande betonwoning met een oppervlak van 94 m2. Het huis ziet er vanaf de buitenzijde uit als een zwerfkei, waarmee de makers hebben aangetoond dat er allerlei vormen te realiseren zijn met betonprint. De woning beschikt bijvoorbeeld over overhellende muren. Overigens zijn er voor de woning vierentwintig onderdelen van beton geprint in Eindhoven en zijn de elementen op locatie op een fundering aangebracht. Daarna is de 3D geprinte woning voorzien van een dak en kozijnen.

Gepubliceerd op12 oktober 2022 om 14:20
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga