Aan alle architecten: let op deze 3 aandachtspunten!
Je wilt een huis bouwen of je hebt een opdracht gekregen van een klant waarin jij als architect bent aangenomen. Het beginnen van zo’n bouwproject vereist de nodige voorbereidingen en in dit voorbereidingsproces komen helaas nog vaak fouten voor. Zo is de bouwtekening niet nauwkeurig genoeg uitgewerkt of is de bouwgrond niet goed geïnspecteerd. Aandacht voor precisie is dus belangrijk. Hieronder staan handige tips om eventuele constructiefouten te voorkomen.
Gebruik de juiste tools en materialen
Als je weet wat voor bouwproject je aan je handen hebt, kan je op basis hiervan bepalen welke tools, diensten en materialen nodig zijn. Op websites als sympafix.com wordt dit soort ondersteuning aangeboden. De ondersteuning kan bestaan uit advies over jouw bouwplannen of het laten maken van een constructieve berekening, waarin onder andere factoren als de ondergrond en bouwkundige vereisten worden meegerekend. Natuurlijk kun je ook enkel materialen bestellen bij soortgelijke fabrikanten. Let er wel op dat deze materialen specifiek bedoeld zijn voor jouw bouwplan en instructies van de betreffende fabrikant nauwkeurig gevolgd worden. Ook kan je dankzij digitale innovaties apps gebruiken ter ondersteuning van een bouwproject, bijvoorbeeld via de app PlanRadar. Hiermee krijgen alle betrokkenen inzicht in de actuele bouwmodellen en kan onderling beter gecommuniceerd worden over projectbesluiten, aldus Bouw Magazine (2022).
Inspecteer alle omgevingsfactoren
Een ander aspect van je bouwplan dat aandacht vereist is de omgeving waarin je gaat bouwen. Hoe hard is de ondergrond? Zijn de gekozen materialen geschikt en bestendig voor de weersomstandigheden? Zijn de getekende constructies geschikt voor deze locatie en biedt dit het gebouw voldoende stabiliteit? Allemaal vragen die je helpen te bepalen of je bouwplan geschikt is voor de gekozen omgeving. Indien de ondergrond van het gebouw te zacht is, zullen er heipalen geplaatst moeten worden. Anders loop je een grote kans op verzakking of zelfs instorting van jouw constructie. Staat je constructie gevestigd in een gebied met vochtige weersomstandigheden? Dan kun je beter niet kiezen voor hout of staal, want deze materialen kunnen daar slecht tegen. Hout kan gaan rotten of schimmel oplopen en staal zal snel roesten bij blootstelling aan vocht en zuurstof.
Maak je bouwtekeningen zo gedetailleerd mogelijk
Zorg er uiteraard ook voor dat iedereen de meeste recente bouwtekeningen heeft en documenteer ook alle beslissingen (Bouw Magazine, 2022). Zo blijft iedereen op de hoogte van de plannen en verminder je de kans op miscommunicatie binnen het project. Daarbij geldt ook: hoe gedetailleerder een bouwtekening, hoe kleiner de kans is op constructiefouten.
1701BZ Heerhugowaard