Deel deze spotlight

Aerogel van bouwgezond

TekstBouwgezond
BeeldBouwgezond B.V.

Aerogel is een geweldig goed isolatiemateriaal. Zo goed zelfs dat het wordt toegepast in de ruimtevaart, om elektronica te beschermen tegen de kou.

Toegepast op woningen biedt deze isolatiestuc extreem hoge isolatiewaardes en kan zowel binnen als buiten toegepast worden

Aerogel is een uiterst poreus materiaal. Het bestaat voor 95 tot 99,98% uit lucht. Stilstaande lucht is de beste isolator. De lucht die gevangen zit in de Aerogel structuur zorgt voor een optimaal isolerend effect.

Aerogel is een vaste stof met een poreuze, sponsachtige structuur. Door de grote hoeveelheid lucht die in het materiaal aanwezig is, is Aerogel het lichtste massieve isolatiemateriaal dat er bestaat.

Bij de meeste Aerogels wordt de structuur bepaald door silicium. Silicium is een van de meest voorkomende stoffen op aarde. De aardkorst zelf bestaat voor zo’n 25% uit silicium en het is een belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam.

Om een gevel te isoleren met Aerogel stuc wordt er in lagen gewerkt. De Aerogel mortel wordt op de gevel gespoten of gestuukt. Als deze laag volledig droog is wordt het afgewerkt met een beschermende laag. Dit is nodig omdat Aerogel van zich zelf een relatief lage sterkte heeft. Om dit te verstevigen wordt er gewerkt met een minerale ondergrondversteviger en wapeningsgaas. Als laatste wordt het geheel afgewerkt met een decoratieve laag.

Er zijn speciale hoekprofielen, sokkelprofielen en rand versteviging profielen leverbaar zodat het geheel netjes afgewerkt kan worden.

Voor de complete systeemopbouw zijn de volgende materialen nodig:

– Aerogel isolatiepleister

– Hechtmortel op kalkbasis

– Gaas

– Kalkstuc

– Decor afwerking

– Kleurcoat zoals silicaat verf


Gepubliceerd op7 oktober 2021 om 0:00
Adres
Zanddijk 14
7025DG Halle