AKOESTIEK ALS VITAAL ONDERDEEL VOOR HET KANTOOR VAN DE TOEKOMST

logo
XYTO Media
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Sabrina Stienen
Telefoon
E-mail
Website

Door de financiële druk zijn veel bedrijven van plan om fysieke kantoren te verkleinen of zelfs te sluiten, ten gunste van werken op afstand. De pandemie heeft ons het belang van een goed ontworpen kantoor laten zien voor een sociaal, gezond en productief beroepsleven. Verbetering van het kantoorontwerp, waarbij het akoestisch plan standaard opgenomen wordt, is van vitaal belang in het kantoor van de toekomst.

Hoewel werken op afstand cruciaal is om de verspreiding van het virus te beperken, is het geen duurzame langetermijnoplossing. Het verkleinen of sluiten van kantoren is een kortetermijnoplossing die ten koste zou gaan van de medewerkers en uiteindelijk het bedrijf zelf.Een recent onderzoek onder kantoorpersoneel, uitgevoerd door Ecophon in Zweden, toont aan dat het huis het kantoor niet volledig kan vervangen. Slechts 5 procent van de kantoormedewerkers wil na de crisis fulltime op afstand werken. Opvallend is dat met name kantoren met een goede akoestiek aanzienlijk aantrekkelijker zijn voor werknemers. Er is niet veel nodig om een goede kantooromgeving te creëren. Zo is het bijvoorbeeld bewezen dat het installeren van een geluidsabsorberend plafond het werkplezier aanzienlijk verhoogt, ruis tot 25 procent vermindert en stressniveaus met 11 procent verlaagt. Eenvoudige maatregelen om de geluidsomgeving in kantoren te verbeteren, verhogen zowel de gezondheid als de productiviteit van kantoormedewerkers.

QUICK WIN VOOR EEN GEZONDE WERKOMGEVING

Bedrijfsartsen zien nog te vaak klachten als vermoeidheid, concentratieverlies, stress en hoofdpijn bij kantoormedewerkers. De klachten worden gekoppeld aan geluidshinder en concentratieverlies. De volgende 6 praktische tips helpen bij het tot stand brengen van een betere geluidsomgeving op kantoren:

BEGIN MET HET WAAROM

We kunnen eenvoudig stellen dat een goede akoestische omgeving op kantoor iedereen ten goede komt. Hoofdzaak blijft dat een goede, gezonde werkomgeving op kantoor leidt tot meer welzijn, minder vermoeidheid, betere communicatie en concentratie en meer werkplezier.

ER IS GEEN PASKLARE OPLOSSING

Elk kantoor is anders, dus moeten behoeftes duidelijk in kaart gebracht worden. Iedere ruimte vraagt om een passende akoestische oplossing gebaseerd op de professionele invulling van de ruimte.

VIND DE BRONNEN VAN GELUIDSOVERLAST

Door akoestische materialen en geluidsabsorbers zo dicht mogelijk bij de geluidsbron te plaatsen, minimaliseert u het effect dat dit zal hebben op de geluidsomgeving. Uit een recent onderzoek van Ecophon is gebleken dat kantoormedewerkers small talk onder collega’s het meest storende geluid vinden.

SLUIT NOOIT COMPROMISSEN OP HET GEBIED VAN KWALITEIT

Er is een groot verschil tussen verschillende akoestische panelen. Zorg er altijd voor dat u akoestische materialen kiest met een absorptiekwaliteit van αw = 0,9 of hoger - ook wel klasse A genoemd. Andere elementen die bijdragen aan kwaliteitsverbetering moeten ook in overweging worden genomen, zoals binnenluchtkwaliteit, brandveiligheid en duurzaamheid.

DENK DRIEDIMENSIONAAL

Geluid beweegt in 3D. Een goed begin is dus om rondom en omhoog te kijken. Geluiden hebben de neiging om tussen harde oppervlakken te stuiteren. Het toevoegen van geluidsabsorbers aan ten minste een van de twee tegenoverliggende muren kan wonderen doen voor de geluidsomgeving.

GEBRUIK DE NATUUR ALS INSPIRATIE

Door duizenden jaren van evolutie is ons gehoor geoptimaliseerd voor buitenomgevingen. Tegenwoordig brengen we bijna 90% van onze tijd binnenshuis door in geluidsomgevingen die onnatuurlijk zijn voor onze oren. Binnenruimtes kunnen zo worden ontworpen dat ze lijken op de geluiden van de natuur. Biofiel ontwerp (biofilie betekent liefde voor de natuur) van kantoren heeft bewezen voordelen op de lange termijn voor kantoormedewerkers. In de praktijk blijkt dat in kantoortuinen vaak te weinig rekening wordt gehouden met een gezonde geluidsomgeving. Volgens geluidsexpert Cees van Wezel staat men nog te weinig stil bij het feit dat productiviteit verbetert met verbeterde akoestiek. Slechte akoestiek is één van de belangrijkste factoren bij ziekteverzuim. Daarnaast is akoestiek een complex onderwerp. Van Wezel raad dan ook aan om in de ontwerpfase altijd een onafhankelijk akoestisch adviesbureau in te schakelen. Toch zijn er ook concrete, simpele tips die we niet over het hoofd moeten zien en die het leven in de kantoortuin (op akoestisch vlak) een stuk aangenamer kunnen maken. Denk aan geluidsabsorberend materiaal, duidelijke regels over telefoongebruik, printers buiten gehoorbereik, etc. Volgens van Wezel valt met het verbeteren van akoestiek een grote winst te behalen voor de gezonde werkomgeving: “Ik ben blij dat we zijn begonnen om werkplekken beter te ventileren, schoon te houden en veilig in te delen om 1,5 meter werkbaar te maken.”

WERKPLEK VAN DE TOEKOMST

Dat er al veel bekend is over een gezonde werkomgeving en we niet het wiel totaal opnieuw hoeven uit te vinden, blijkt bijvoorbeeld bij de nieuwe TRILUX Light Campus in Amersfoort. TRILUX biedt energie-efficiënte en toekomstgerichte verlichtingsoplossingen op maat. Duurzaamheid vormt een integraal onderdeel van de organisatie.

Begin 2019 is TRILUX verhuisd naar een nieuwe locatie in een bestaand bedrijvencomplex. Architectenbureau Quadrant4 heeft hiervoor een nieuw werk- en kantoorconcept ontworpen. De Light Campus bestaat uit 800 m2 open kantoorruimte en diverse vergaderplekken. Daarnaast biedt het ook onderdak aan een opleidingscentrum, de TRILUX Academie. De ruimtes zijn voorzien van de nieuwste intelligente verlichtingsoplossingen van TRILUX, op basis van Human Centric Lighting, een techniek waarmee het kunstlicht in het kantoor zich aanpast aan het daglicht en er een aangename werksfeer ontstaat. Dit draagt bij aan een gezond bioritme van de medewerkers, wat hen ondersteunt in hun dagelijkse werk.

STATE OF THE ART INTELLIGENT KANTOOR

Als het gaat om de trends in verlichting, dan gaat het naast het slim aansturen van verlichting door middel van daglicht- en aanwezigheidssensoren, om het verzamelen van data via de lichtpunten. Op basis van deze data verzamelen gebouweigenaren relevante informatie over het specifieke ruimtes binnen een gebouw. Dit draagt enerzijds bij aan een kostenbesparing en anderzijds aan een verhoogde productiviteit en het welzijn van de mensen. Deze techniek is in praktijk gebracht op de Light Campus Amersfoort. Daarbij zorgt het juiste gebruik van akoestische panelen ervoor dat mensen die geconcentreerd willen werken zonder lawaai, makkelijker een plekje uitzoeken waar weinig prikkels hen kunnen

OVERAL AANWEZIG

Het grootste voordeel van de infrastructuur die verlichting biedt, is dat het in elke ruimte van een gebouw aanwezig is. Door de armaturen uit te rusten met sensoren en beacons, die direct bij het installeren van de armaturen actief zijn, ontstaat er als het ware een smart grid die de complete oppervlakte van het gebouw beslaat. Ideaal voor het monitoren van het gebouwgebruik.

MARKTVRAAG

Trilux speelt hiermee in op de gedachte dat veel opdrachtgevers op dit moment uitgebreide controle willen over het gebouw. Op de Light Campus in Amersfoort hebben zij dit toegepast om bezoekers exact te kunnen laten zien en ervaren wat de mogelijkheden zijn. Samen met hun technologiepartner Favendoo hebben zij een drietal location based services geïnstalleerd. De eerste is ‘indoor navigation en wayfinding’, een soort interne Google maps. Op die manier is het mogelijk om eenvoudig ruimtes te zoeken of collega’s te vinden met het gebruik van je smart device.

ASSET TRACKING & PROXIMITY MARKETING

Assettracking is een techniek die het mogelijk maakt om verplaatsbare objecten binnen een gebouw te lokaliseren en daarheen genavigeerd te worden. Het systeem bied werknemers flexibiliteit om locaties te koppelen aan faciliteiten die het kantoor te bieden heeft. Denk aan een conference-call scherm, waar staat die? Hoe kom ik daar? En is die plek niet te druk voor een videogesprek?

Tot slot is op de Light Campus proximity marketing toegepast. Daarbij ontvangen mensen bij het betreden van de Light Campus een push notificatie met een welkomstboodschap. Hierbij kan je denken aan herinneringen om handen te desinfecteren, of meldingen als mensen zich lang té lang in een ruimte bevinden en de CO2 waarde omhoog loopt, dan kan het systeem de aanwezigen melden dat het tijd is om de ruimte te ventileren.

Bekijk de video over dit mooie project op de Ecophon website www.ecophon.com/nl/articles/inspiration/trilux-amersfoort/

TekstEcophon
BeeldTrilux
Gepubliceerd op2 april 2021 om 0:00