Deel deze spotlight

ALLES WAT JE MOET WETEN RONDOM HET INSPECTIECERTIFICAAT

Tekst
BeeldFirenzo

Uit het Bouwbesluit en de voorwaarden van een omgevingsvergunning blijkt dat je soms een inspectiecertificaat nodig hebt voor je brandmelder, ontruimingsalarm, sprinklerinstallatie of rookbeheerinstallatie. In dit artikel kijken we wanneer dit nodig is en beantwoorden we de vraag hoe lang een inspectiecertificaat geldig is.

Wanneer Inspectiecertificaat

Of je een inspectiecertificaat nodig hebt, is afhankelijk van het soort installatie dat je hebt. Je kunt dit teruglezen in de volgende regelgeving:

Heeft u een sprinkler- of een rookbeheersinstallatie, dan is altijd een inspectiecertificaat voorgeschreven. Het inspectiecertifcaat moet geldig zijn volgens het CCV-inspectieschema Brandbeveiliging. Het is mogelijk dat je een eerder aangevraagd inspectiecertificaat niet meer hoeft te laten controleren (die plicht is bijvoorbeeld bij bijeenkomstfuncties komen te vervallen). Dan heb je uiteraard ook geen inspectiecertificaat meer nodig. Je kunt dan zelf de afweging maken om deze extra controle uit te voeren. Verlies daarbij nooit de veiligheid uit het oog! En bedenk dat als je geen geldig inspectiecertificaat hebt, de gemeente je mogelijk gebruik beperkende maatregelen oplegt.

Gepubliceerd op1 september 2021 om 0:00
Adres
Bronsstraat 21
6031 TS Nederweert