Deel deze spotlight

Architecten- en ingenieursbureaus koplopers in digitalisering binnen bouwsector

Tekst
BeeldAFAS Software

Architecten- en ingenieursbureaus hebben relatief veel processen gedigitaliseerd ten opzichte van de bouwnijverheid. Dat blijkt uit onderzoek van AFAS Software en Markteffect onder meer dan vijfhonderd professionals die werkzaam zijn in de bouwsector. 86 procent van de architecten- en ingenieursbureaus ziet digitalisering als een zeer hoge prioriteit. In de bouwsector ligt dit percentage met zeventig procent een stuk lager.

Architecten en ingenieursbureaus ontlenen het bestaansrecht zo’n beetje aan het ontwerpproces. Vanzelfsprekend hecht de branche er dus waarde veel aan dat deze processen zoveel mogelijk zijn gedigitaliseerd. Bijna alle bureaus merken digitalisering dan ook aan als hoge prioriteit. Een stuk opvallender is dat bij processen als planning en projectbewaking digitalisering door dit deel van de sector als absolute vereiste wordt gezien. Ook hier zijn best grote verschillen merkbaar ten opzichte van de rest van de sector.

“Krapte op de arbeidsmarkt is een groot thema. Ook voor bureaus die op zoek zijn naar de beste architecten en ingenieurs”, stelt Kevin Voges productmanager Bouw bij AFAS Software. “Bepaalde interne processen, zoals projectbewaking, zijn voor deze bureaus relatief gemakkelijk te digitaliseren waardoor minder tijd en minder mankracht nodig is. Goed om te zien dus dat juist deze bureaus voorop lopen binnen de sector.”

Kostenbesparing in de keten

Ook met het gebruik van tools die processen gemakkelijker maken, zoals het bouwwerkinformatiemodel (BIM) lopen architecten- en ingenieursbureaus voor. Maar liefst driekwart van de bureaus maakt gebruik van BIM en volgens Voges is dat zeer positief. “Het gebruik van een digitaal model zorgt ervoor dat het gehele proces inzichtelijk wordt gemaakt, waardoor werk niet alleen transparanter maar ook een stuk efficiënter wordt. Alle betrokkenen zien sneller de consequenties van de genomen besluiten voordat alles nog in beton gegoten is. Zo zorg je ervoor dat er steeds minder fouten zijn die achteraf gecorrigeerd moeten worden”. Viervijfde van de architecten- en ingenieursbureaus (85 procent) meent dat het digitaliseren van ontwerp- en bouwprocessen bijdraagt aan het verlagen van de kosten. Daarnaast is 76 procent van de bureaus ervan overtuigd dat door digitalisering hun kosten sterk zullen teruglopen.

Verduurzaming van de sector

Uit het onderzoek blijkt verder dat deze tak van de branche naast digitalisering ook veel waarde hecht aan verduurzaming. Van de gehele bouwsector verwacht zo’n tachtig procent dat verduurzaming een grote rol gaat spelen in de toekomst. Onder architecten en ingenieurs is de verwachting dat duurzaamheid (91%) en het reduceren van stikstof (86%) een (veel) grotere rol gaan spelen in de toekomst. “Ondanks strenge regelgeving en actualiteit rond het thema PFAS verwacht vooralsnog slechts iets meer dan de helft dat dit thema een grotere rol gaan spelen”, merkt Thomas Huigen, client consultant bij Markteffect op. “Dat is opmerkelijk, helemaal gezien het feit dat dit thema voor behoorlijk wat onrust in de sector heeft gezorgd. Bijzonder want veel mensen betogen dat PFAS iets is wat in potentie uiteindelijk op de hele keten zijn uitwerking kan gaan hebben”.

Over het onderzoek

Het Trendonderzoek ‘Digitalisering in de bouwsector’ is in 2021 gehouden onder 514 bouwprofessionals in Nederland. Het onderzoek is een initiatief van AFAS Software, uitgevoerd door Markteffect.

Gepubliceerd op22 maart 2022 om 0:00