Deel deze spotlight

Architectonisch beton

Tekst
BeeldXYTO Media

Architectonisch beton: wat zijn de mogelijkheden?

Architectonisch beton is als sierbeton voor allerlei soorten toepassingen geschikt. Bij dit type beton is er sprake van zichtbare elementen, zoals aan een gevel. De benaming sierbeton is van toepassing omdat architectonisch beton ideaal is om sierlijke elementen aan te brengen. Overigens is het zichtbeton ook te gebruiken om een complete gevel mee uit te voeren. Er zijn wat dat betreft allerlei mogelijkheden om architectonisch beton toe te passen.

Architectonisch beton voor onbeperkte creatieve mogelijkheden

Architectonisch beton kent op het gebied van creatieve toepassing oneindig veel mogelijkheden met betrekking tot het zowel de textuur, design als kleur. Naast dat het sierbeton is toe te passen als muurafdekker zijn er ook raamdorpels mee te realiseren. Zo is het beton eveneens geschikt om deurkaders van te maken net als pilasterafdekken, kantplanken en spekbanden. De uitstraling van een gevel of compleet gebouw is met architectonisch beton op de meest uiteenlopende manieren vorm te geven. Hierdoor is er een specifieke uitstraling aan toe te kennen die het onderscheid maakt in stijl en design. Er is in werkelijkheid sprake van een bijzondere match met de dragende constructie, waarbij architectonisch beton in een esthetische afwerking voorziet met een hoogwaardige kwaliteit.


· Muurafdekker

· Raamdorpels

· Deuromlijsting

· Erkers

· Dakrandelementen

· Balkons

· Sierelementen op gevels

· Luifels


Structuur sierbeton

Architectonisch beton kent verschillende soorten afwerkingen en structuur sierbeton is daarvan een voorbeeld. Er zijn met deze afwerking allerlei decoratieve structuren aan te brengen, variërend van houtstructuren tot steenstructuren en van bamboestructuren tot patronen met lijnen. De structuur wordt gerealiseerd door een structuurmat in het oppervlak van het beton aan te brengen.


Glad zichtbeton voor egaal oppervlak

Bij glad zichtbeton is er sprake van het onbewerkt laten van een betonelement aan een bekiste zijde. Bij glad architectonisch beton is het belangrijk dat er een volledig egale laag tot stand komt om een gelijkmatige uitstraling te verkrijgen.

Gezuurd beton met zanderige uitstraling

Gezuurd architectonisch beton komt tot stand door een zuurhoudende oplossing toe te passen op het zichtvlak van een betonelement. Er ontstaat hierdoor een zanderige uitstraling met variaties in ruwheid van het oppervlak. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een hele fijne zandlook te creëren, maar een ruwe uitstraling met grove zandstructuur behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Gepolijst zichtbeton

Bij het polijsten van sierbeton is er sprake van het afslijpen van een kleine laag nadat het beton is uitgehard. Er komen hierdoor luchtbelgaatjes vrij die gevuld worden om daarna het oppervlak te polijsten. De structuur van het oppervlak wordt door het polijsten steeds verfijnder en de mate van glans neemt verder toe. Het is in dat opzicht dan ook mogelijk om door het polijsten van beton tot hoogglans beton te komen.

Uitgewassen beton

Architectonisch beton in de vorm van uitgewassen beton kenmerkt zich door de zichtbare structuur van natuursteenkorrels. Na het aanbrengen van beton en vertrager die het bindingsproces vertraagt, zorgt een bewerking met water ervoor dat de cementhuid verdwijnt en de natuursteenkorrels zichtbaar aanwezig zijn.


Gestraald architectonisch beton

Een andere manier van afwerking van architectonisch beton betreft gestraald sierbeton. Door de zichtkant met straalgrit onder druk te bestralen, erodeert het oppervlak. Het is mogelijk om bijvoorbeeld hierdoor de grote granulaten zichtbaar te laten zijn of kleinere zandkorrels. Dit is afhankelijk van de straaltijd en van de hardheid van het straalgrit.


Architectonisch beton met inleg van stenen of tegels

Architectonisch beton is in de fabriek al te combineren met stenen of tegels. Er is dan sprake van het inmetsen van materialen in het sierbeton. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van baksteenstrippen die in beton worden ingemetst. Het is mogelijk om hierbij een effect van verspringing van bakstenen te realiseren net als dat het mogelijk is om een prefab muur op deze wijze vorm te geven. Een ander voorbeeld is het gebruik van keramische tegels die in beton in te storten zijn. Zo zijn natuurstenen platen eveneens te combineren met architectonisch beton.

Gepubliceerd op10 november 2022 om 10:26
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga