Deel deze spotlight

Barn at the Ahof, Landgoed Appel EeStairs + Flip Wentink

TekstEeStairs
BeeldAlexander Baxter

Deze spiraalvormige trap in een 19e eeuwse schuur in Nederland is gemaakt van multiplex, en EeStairs is er bijzonder trots op - het is de eerste keer dat we dit materiaal gebruiken om een trap te maken. Multiplex werd gekozen door interieurontwerpster Julia van Beuningen om te passen bij de andere materialen van de schuur, zoals kalkpleister, vlasisolatie en grenenhouten kasten.

De verbouwing van de schuur maakt deel uit van het A-Hof project, ontworpen door Flip Wentink Architecten, waarmee een koolstofvrije verzameling van historische gebouwen wordt gerealiseerd.

Twee kenmerken van de trap vallen op. Er is geen centrale draagkolom, omdat het interne ontwerpteam van EeStairs samen met de ingenieurs en de projectarchitect een zelfdragende helix heeft gemaakt. Het andere opvallende aspect is de nauwkeurigheid van de geometrie van de balustrade en de precieze lijnen van de multiplex randen.

Deze trap bewijst dat trappen met dramatische vormen zeer succesvol kunnen worden gemaakt zonder gebruik te maken van hoogtechnologische materialen, en dit kan bijzonder belangrijk zijn bij architectuurprojecten met oudere gebouwen, of bij ontwerpen zoals de A-Hof die tot doel hebben de milieubelasting aanzienlijk te verminderen.

Gepubliceerd op19 december 2022 om 0:00
Adres
De landweer 8
3771LN Barneveld