Deel deze spotlight

Beloopbaar glas

Tekst
BeeldXYTO Media

Beloopbaar glas is toe te passen op het dakterras, maar ook op een verdiepingsvloer of op het dak. Dit zorgt voor extra veel lichtinval en creëert daarbij een ruimtelijk effect. Bovendien is beloopbaar glas functioneel, omdat het sterk genoeg is om overheen te lopen. Er gaat wat dat betreft geen ruimte verloren. Het is zelfs mogelijk om een trap of balkonvloer ermee uit te voeren. Het is wel belangrijk dat het glas van een bepaalde dikte is en dat er sprake is van een sterk framestructuur. De benodigde draagcapaciteit aan de hand van het oppervlak is voor het bepalen van de dikte het uitgangspunt. Uiteraard is het vanuit veiligheidsoogpunt eveneens van belang om beloopbaar glas vakkundig en nauwkeurig te laten installeren.

Wat is beloopbaar glas?

Beloopbaar glas bestaat simpelweg uit minimaal drie lagen beglazing, waarbij het glas met folie aan elkaar gelaagd is. Doorgaans betreft het hier in de basis al gehard glas, zodat er sprake is van een bepaalde sterkte. Het komt overigens eveneens voor dat gehard glas gecombineerd wordt met ongeharde glasplaten. Beloopbaar glas bestaat in ieder geval uit dik veiligheidsglas dat een sterke constructie vormt. Een kenmerk is onder meer, dat mocht er een breuk ontstaan, de beglazing toch veel gewicht kan dragen omdat er voldoende draagkracht aanwezig blijft.


Toepassingen in het interieur

De toepassing van beloopbaar glas in het interieur is op allerlei manieren vorm te geven. In een minimalistisch ingericht interieur met een trap in de woonkamer is het bijvoorbeeld mooi om de traptreden van glas te laten zijn. Op een verdiepingsvloer is deze beglazing toe te passen om in de ruimte eronder meer lichtinval te creëren. Zo kan ook een balkon van een glazen vloer worden voorzien om een bijzonder effect en ruimtelijk gevoel te realiseren.


Hoe dik moet beloopbaar glas zijn?

De dikte van beloopbaar glas moet in elk geval 29 millimeter zijn bij een oppervlak van een glazen vloer tot 1 vierkante meter. Het is namelijk zo dat de dikte van beloopbaar glas afhankelijk is van het oppervlak van de glazen vloer. Bij een groter oppervlak neemt de dikte dan ook toe, zoals minimaal 34 millimeter bij beloopbaar glas van 1 tot 2 vierkante meter. Zo geldt een minimale dikte van 40 millimeter bij een oppervlak van 2 tot 2,5 vierkante meter. Uiteraard is het hierbij van belang om de exacte dikte af te stemmen op de situatie. Daarom is het belangrijk om altijd een dikteberekening te laten uitvoeren.


Kan je op gelaagd glas lopen?

Het hangt van het type gelaagd glas en van de glasdikte af of het mogelijk is om erop te lopen. Beloopbaar glas bestaat namelijk in ieder geval uit drie lagen veiligheidsglas met folie ertussen. Gelaagd glas bestaat in de basis uit twee glasplaten met folie ertussen zonder dat er lucht tussen zit, zoals bij dubbel glas wel het geval is. Gelaagd glas is een speciaal soort beglazing dat dient voor situaties, waarin het glas niet gemakkelijk breekbaar is. Bijvoorbeeld in een winkeldeur of als beglazing in de vorm van een douchewand. Na een breuk blijft gelaagd glas een geheel vormen en dit is bij standaard gehard glas niet het geval. Dit type glas breekt niet snel, maar valt na een breuk wel in duizenden stukjes uiteen.Gepubliceerd op17 maart 2023 om 15:14
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga