Deel deze spotlight

Besparen door gebruik van zonwerende folie

Tekst
BeeldBlomsma Print & Sign

Bron: Nieuws Rijkoverheid.nl

Volgens Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) mag er vanaf 2023 in Nederland geen enkel kantoor meer met een energielabel slechter dan label C in gebruik zijn. Dat schrijft Blok in een brief aan de Tweede Kamer. Eigenaren van energie slurpende kantoren (label D t/m G) moeten hun panden zuiniger maken. Gebouweigenaren krijgen nog 5 jaar de tijd om energiebesparende maatregelen door te voeren. Dat hoeft geen probleem te zijn, want de investering betaalt zich ruimschoots terug door besparing op energiekosten.

Investeren in energiebesparing

Kantoren met een label D t/m F kunnen zonder bouwkundige ingrepen aangepast worden om label C te halen. Aanpassingen aan installaties (bijv. verlichting) zijn al voldoende. Bij kantoren die nu label G hebben, zijn extra maatregelen zoals glas- of dakisolatie nodig. De verplichting voor label C geldt vooralsnog alleen voor kantoren. Wel komt er een onderzoek naar de mogelijkheden in andere gebouwen (winkels, bedrijfsgebouwen, scholen, zorginstellingen, sporthallen, musea etc.). De maatregel moet vanaf 2023 ruim 8 petajoule energiebesparing per jaar opleveren. Kantooreigenaren zullen hiervoor samen eenmalig 860 miljoen euro moeten investeren in energiebesparende maatregelen. De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 3 en 6,5 jaar.

Regeling fiscale aftrek

Voor het doorvoeren van energiebesparende maatregelen kunnen gebouweigenaren aanspraak maken op de Energie-Investeringsaftrek (EIA). In 2017 is er door de overheid een totaal budget van € 166,- miljoen beschikbaar gesteld voor deze regeling, waarbij 55,5% van de totale investeringskosten in energiebesparende maatregelen kunnen worden afgetrokken van de fiscale winst.

Besparen door zonwerende folie

Één van de maatregelen die gebouweigenaren kunnen treffen is het plaatsen van zonwerende en isolerende raamfolies op hun glasgevels. Deze folies kunnen tot wel 80% van de zonwarmte reduceren. Gezien airco’s tot de grootste energieverslinders horen in kantoren dragen isolerende en zonwerende raamfolies dus direct bij aan de energiebesparing. Daarbij zijn deze folies en stuk voordeliger alternatief voor het plaatsen van nieuwe beglazing en is de investering fiscaal aftrekbaar.

Ook benieuwd naar de mogelijkheden van energie en kostenbesparing van isolerende raamfolies? Onze experts kunnen u alles vertellen over energiebesparende toepassingen met raamfolie. Neem gerust contact op via projecten@blomsma.nl of bel ons op 079-3301000!

Of bezoek onze speciale landingspagina over zonwerende folies.

Gepubliceerd op20 april 2017 om 6:19