Deel deze spotlight

Betaalbaar bouwen met BENG

Tekst
BeeldIsover - Saint-Gobain Construction Products Nederland B.V.

In het nieuws is al jaren te horen dat nieuwbouwwoningen duurder worden en naar verwachting zet deze ontwikkeling zich door. Hoe kunt u nu nog betaalbaar bouwen? Kan er energiezuiniger worden gebouwd terwijl de extra bouwkosten worden beperkt of zelfs verlaagd?

De stijging van de prijzen van nieuwbouwwoningen is te verklaren. Enerzijds ligt het aan de wet- en regelgeving. Nieuwbouwwoningen moeten van het aardgas af en de bouw is op weg naar een (bijna) energieneutraal gebouwde omgeving (BENG). Anderzijds stijgen ook de kosten van materialen en arbeid. Men vraagt zich dan ook steeds vaker af: hoe bouw ik nog betaalbaar én binnen de BENG wet- en regelgeving?

Betaalbaar bouwen

Bij de keuzes die gemaakt worden, moet vaker naar het geheel worden gekeken. Wat voor de hand ligt, is namelijk niet altijd de beste keuze. Wordt er bijvoorbeeld ook gekeken naar de verwerkingstijd van de isolatie en niet alleen naar de materiaalkosten? Kundig personeel is schaars én duur. Maar kiest u maatregelen alleen op basis van wat logisch lijkt? Of wilt u dit liever doen op basis van een gedegen onderbouwing op het gebied van kosten en opbrengsten? En neemt u, gezien de circulaire economie, ook de milieu-impact en de prestaties op lange termijn mee?

Bouwadviesbureau DGMR heeft voor de meest voorkomende woningtypes een onderzoek gedaan naar de kosten, de effectiviteit op de BENG-eisen en de duurzaamheid van verschillende maatregelen. Daaruit blijkt dat een aantal maatregelen die voor de hand liggen, op zowel energiebesparing als CO2-besparing, niet kunnen worden terugverdiend.

Gepubliceerd op14 november 2023 om 7:00