Bijna 130 woningen project Houthaven ‘geFlesst’
Op de plek waar vorige eeuw vrachtschepen uit de hele wereld hun boomstammen losten, verrijst in Amsterdam-West een aantrekkelijke eilandenwijk. In de Houthaven, gelegen in het noordelijk deel van de Spaarndammerbuurt, wordt momenteel hard gewerkt aan een duurzame woonbuurt op zeven klimaatneutrale, autoluwe eilanden in het IJ. Het eerste project, de Brede School, is in 2014 voltooid. De omliggende woningen worden gefaseerd opgeleverd en naar verwachting is het projectgebied in 2021 klaar. En waar water is, is Flesst!
ONDERHOUD AAN ZONNEPANELEN
Want met al dat water om je huis kom je al snel in de problemen bij onderhoud aan je woning. Dat geldt niet alleen voor het schoonmaken of repareren van de zonnepanelen waarvan alle woningen worden voorzien, maar net zo goed voor bijvoorbeeld de ramen van dakkapellen en de kapel zelf. Waal Bouw Vlaardingen en Oranjedak hebben die problemen tijdig onderkend en Flesst ingeschakeld om dat onderhoud veilig te kunnen uitvoeren.
Oranjedak, dat onder meer de Markthal in Rotterdam van een kunststof dakbedekking met een geïntegreerde valbeveiliging voorzag, neemt ook de plaatsing van Tesla-accu’s ten behoeve van de zonnepanelen voor haar rekening. Onlangs is het eerste Flesst-systeem gemonteerd in een reeks van ruim dertig woningen in fase 1. In fase 2 en 3 die komend jaar wordt opgeleverd, volgen nog eens circa 100 woningen.
VOORKOM JURIDISCH GETOUWTREK
Flesst speelt hiermee in feite in op de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen die waarschijnlijk volgend jaar van kracht wordt. Deze schrijft een vorm van zelfregulering voor ten aanzien van de controle op het werk van aannemers. Hierbij komt de bewijslast meer bij de aannemer terecht. Nu is het nog zo dat de aannemer ontslagen is van aansprakelijkheid voor gebreken die de opdrachtgever op het tijdstip van oplevering ‘redelijkerwijs had moeten ontdekken’. Straks moeten aannemers van gebreken die na oplevering door de opdrachtgever worden gemeld bewijzen dat het gebrek niet aan hem is toe te rekenen. In het geval van de Houthaven zouden woningeigenaren de aannemer kunnen wijzen op de plicht van bouwgebonden voorzieningen in plaats van improviseren met steigers en een ponton. Dat juridisch getouwtrek kan dus eenvoudig worden voorkomen met een permanente en betaalbare valbeveiliging.