Deel deze spotlight

Biobased bouwen

Tekst
BeeldXYTO Media

Biobased bouwen heeft de toekomst en niet alleen om grondstoffen efficiënt te gebruiken, maar ook om Nederland circulair te laten zijn. Dit is tenslotte het doel dat voor 2050 is gesteld. Om het doel te behalen, is er dichterbij in de toekomst een andere doelstelling, namelijk om in 2030 het gebruik van primaire grondstoffen met de helft te verminderen. Een belangrijke middel om beide doelen te behalen, betreft biobased bouwen.

Wat is biobased bouwen?

Biobased bouwen betreft een bouwmethode, waarbij er gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen die aan bepaalde kenmerken voldoen. De natuurlijke bouwmaterialen vormen dan ook de basis en in aanvulling daarop is het mogelijk om met technieken die op de natuur zijn gebaseerd te bouwen. Hierbij is er sprake van biomimicry.

Welke biobased materialen zijn er?

Een eenvoudig voorbeeld van biobased materialen betreft hout, maar het begrip is nader te specificeren. Biobased bouwmaterialen beschikken namelijk over bepaalde kenmerken. Het gaat hierbij onder meer om bouwmaterialen die voortkomen uit natuurlijk materiaal. Denk daarbij maar aan grondstoffen die uit de natuur komen en die na een oogst binnen honderd jaar terug groeien. Een voorbeeld van een biobased bouwmethode is houtskeletbouw, waarbij hout als belangrijkste bouwmateriaal gebruikt wordt.


Hout is genoemd als een voorbeeld van biobased materialen, maar dit geldt eveneens voor specifiek grassoorten, zoals bamboe. Ook stro en vlas behoren net als hennep tot natuurlijke materialen, waarmee biobased bouwen mogelijk is. Dit geldt eveneens voor hars net als voor vezelplaten. Het verschil met gangbare bouwmaterialen, zoals staal, beton en cement is dat er tijdens de productie enorm veel CO2 vrijkomt en dat biobased materialen CO2 opnemen en vasthouden.


Belangrijke kenmerken

De CO2 opslag is een van de belangrijke kenmerken van biobased materialen. Bomen nemen tijdens het groeiproces een grote hoeveelheid CO2 op. Dit geldt eveneens voor planten. Daarnaast kenmerken deze materialen zich door de hernieuwde groei die binnen een generatie plaatsvindt. Leem is bijvoorbeeld natuurlijk materiaal dat niet binnen deze periode opnieuw groeit en daardoor niet aan te merken als biobased materiaal.


Een ander kenmerk is dat de materialen voor recycling in aanmerking komen. Zo geldt ook dat biobased materialen een licht gewicht hebben en hierdoor perfect zijn om te gebruiken voor biobased bouwen. Het lichte gewicht maakt het eveneens mogelijk om op bestaande bebouwing te bouwen. Verder geldt voor de biobased materialen dat deze uitgebreide mogelijkheden bieden voor prefabricage. Hierdoor is er minder transport nodig en vermindert het bovendien de bouwtijd op locatie.


· Opname en opslag van CO2

· Nieuwe groei

· Recycling

· Licht van gewicht

· Minder transport


Voorbeelden van biobased producten

Biobased producten bestaan uit biogrondstoffen en zijn direct toe te passen, zoals hout in houtskeletbouw. Stro is eveneens een biobased product dat onder meer te gebruiken is om stropanelen van te maken voor een prefab woning. Zo is er voor elk onderdeel van een woning een mogelijkheid om met biobased producten te werken. De gevelbekleding kan bijvoorbeeld bestaan uit bamboe en het is zelfs mogelijk om biobased isolatiemateriaal toe te passen.


Niet alleen voor de bouw van de constructie zijn er duurzame materialen, maar ook voor het interieur. Bijvoorbeeld door een vloer te plaatsen van tapijttegels die gemaakt zijn van bio composiet. Zo bestaat er ook biobased verf net als biobased coating die te gebruiken is voor het afwerken van gevels en dakbedekking. Er zijn wat dat betreft steeds meer mogelijkheden om biobased te bouwen met een ruime keuze uit allerlei soorten materialen. Biobased bouwen staat nog in de kinderschoenen, maar om de gestelde doelen te bereiken, gaat er meer en meer gebruik van worden gemaakt. Bovendien worden de toepassingen steeds veelzijdiger voor zowel het exterieur als het interieur.

Gepubliceerd op24 februari 2023 om 11:40
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga