Biodiversiteitsdaken
Biodiversiteitsdaken kunnen een belangrijke rol spelen bij het in balans brengen van stedelijke ecosystemen. Deze groendaken zijn veelzijdig en duurzaam, en bieden vele voordelen voor zowel gebouwen als de omgeving. Want in stedelijke gebieden bestaan weliswaar veel mini-ecosystemen met florerende biodiversiteit, door toenemende verstedelijking worden deze eilandjes bedreigd
Om soorten te laten ontwikkelen en onze leefomgeving groener en gezonder te maken, moeten we meer samenhang te creëren in deze ecosystemen. Een biodiversiteitsdak kan hieraan bijdragen, maar het is essentieel om het grotere plaatje in ogenschouw te nemen. Het dak moet passen binnen het lokale ecosysteem om waarde toe te voegen. Echt waarde toevoegen doe je door verder te kijken naar de kavelgrenzen.
Biodiversiteit groendak vergroten? Kijk verder dan sedum!
Vergeleken met een sedumdak en sedum PLUS dak voegt een biodiversiteitsdak meer toe aan het lokale ecosysteem. Hoe dikker de substraatlaag, hoe voedings- en vochtrijker het biodiversiteitsdak is, maar ook hoe zwaarder het pakket weegt op de constructie.
Aandachtspunten biodiversiteit groendak
Biodiversiteit groendak vergroten? Let dan op de volgende ontwerp- en uitvoeringsaspecten:
- draagkracht van de constructie. Een biodiversiteitsdak kan al snel 150 kg/m² wegen. Laat daarom altijd de draagkracht van de dakconstructie door een constructeur vaststellen.
- dakbedekking. Is de dakbedekking waarop het groendak wordt aangebracht volledig verkleefd en wortelvast? Zo niet, neem dan een wortelwerende folie mee in de opbouw.
- de aanwezigheid van nestplaatsen. Hierbij kun je denken aan bijenhotels, stapels hout of riet waarin bijen kunnen broeden, maar ook zandhopen hebben een positief effect.
- de aanwezigheid van voedsel. Dit gaat niet alleen over de aanwezigheid van planten en vocht, maar ook over een voedselrijke bodem.
- het type planten en de bloeitijd. Welke planten lokaal geschikt zijn, hangt af van het type bijen, vlinders en zweefvliegen.
- de aanwezigheid van vocht. Zonder vocht kunnen planten niet optimaal ontwikkelen en is er ook geen vocht aanwezig voor de dieren.
- onderhoud. Ook een biodiversiteitsdak heeft onderhoud nodig. Houd in je ontwerp rekening met voorzieningen waardoor dit veilig kan gebeuren.
Waar vind je een ZinCo biodiversiteitsdak
Het langste biodiversiteitsdak van Nederland ligt in Rotterdam op woningcomplex de Peperclip. Op dit dak vind je poelen, vegetatie die het lokale bijen- en vlinderbestand ondersteunen en boomstammen voor beschutting en nestplaatsen.
Wilt u meer informatie over biodiversiteitsdaken? Neem dan contact op met onze daktuinspecialisten.