Blijven we dweilen met de kraan open?
Ook al is onze aarde voor 72% bedekt met water, van al dat water is slechts 3% drinkbaar. Zuiver drinkbaar water is dus schaars. Toch, in de ontwikkelde landen is het gemiddelde waterverbruik per inwoner in een eeuw vertienvoudigd en de laatste dertig jaar verdubbeld. De schaarste en de hoge kosten van waterzuivering en waterbehandeling zorgen ervoor dat het water ook steeds duurder wordt.
Wist u dat 40% van het gebruikte water gewoon weg stroomt, zonder dat we dit gebruiken of opmerken? Dit door bijvoorbeeld lekkages in de leidingen, lopende/druppende kranen, een toilet dat blijft lopen… Stel je eens voor dat wanneer 10 toiletten gedurende één jaar blijven lekken, we met dat zelfde water ook een olympisch zwembad hadden kunnen vullen! In onze persoonlijke omgeving worden we ons stilaan bewust van de noodzaak spaarzaam en duurzaam om te gaan met water: we gaan bijvoorbeeld korter douchen, het toilet met minder water doorspoelen en tijdens het tandenpoetsen de kraan dichtdraaien.
In publieke gebouwen vertonen we, als gebruiker, echter een ander gedrag: we betalen de factuur namelijk niet zelf. Bovendien worden eventuele gebreken en lekken minder snel gesignaleerd en hersteld in openbare gebouwen dan bij de consument thuis. Het gemiddeld verbruik, van om en bij de tweehonderd liter per dag en per persoon, ligt dus 50% hoger dan het gemeten waterverbruik thuis. In bepaalde gespecialiseerde instellingen (ziekenhuizen, wellnesscentra, enz.) kan het verbruik zelfs oplopen tot vijfhonderd liter per persoon per dag.
Door als professional te kiezen voor het juiste product op de juiste locatie, kunnen we de eigenaar, uitbater en onderhoudsdienst van een gebouw helpen de kraan dicht te draaien. Er zijn namelijk 3 basiselementen die ons toestaan om waterbesparing te realiseren in openbaar sanitair: Beperkt debiet, Onderbroken gebruik, Gegarandeerde automatische zelfsluiting. Voor een betere controle op het waterverbruik, hebben de DELABIE kranen een debiet van 3 l/min voor de wastafel en 6 l/min op de douches. Deze beperkte debieten zijn bij de laagste ter wereld. Het onderbreken van de waterstraal en de automatische sluiting beperken verspilling en de nalatigheid van de gebruikers. De wastafelkranen sluiten automatisch na 7 seconden. De toiletspoeling met dubbele bediening 3l/6l, de urinoirspoeling van 3 seconden en de massamodus op de elektronische urinoirkranen zijn voorbeelden van het optimaliseren van het watervolume. Alle oplossingen en systemen van DELABIE laten toe een aanzienlijke hoeveelheid water en energie te besparen, zonder in te boeten op efficiëntie en gebruikscomfort. En door voor DELABIE oplossingen te kiezen, scoor je automatisch het maximum aantal BREEAM credits voor een Green Building. Nog niet helemaal overtuigd? Laten we dan even een concrete installatie bekijken.
In een tankstation langs de autosnelweg vinden we in de publieke sanitaire ruimte 2 fonteinkraantjes naast elkaar opgesteld. Het ene, klassieke, kraantje heeft een debiet van 9 l/min, terwijl het andere, zelfsluitend kraantje een debiet heeft van 3 l/min. Het sanitair is 24/7 toegankelijk en elk kraantje wordt iedere dag 250 keer gebruikt. Dan ga je dus met het zelfsluitend kraantje 4,2 liter water besparen per wasbeurt, wat gelijk is aan 1 m³ per dag of 365 m³ per jaar. En dat is een jaarlijkse besparing van 475€ per kraantje (gemiddelde prijs per m³ water in Nederland : 1,3€) Beste collega’s uit de bouwsector, maak de juiste keuze van producten voor de juiste locatie, en draag uw steentje bij. Help ons de kraan dicht te draaien.
Bezoek voor meer informatie onze website.