Deel deze spotlight

Bouwen met Bamboe

Tekst
BeeldXYTO Media

Bamboe is een speciale reuzengrassoort die zich perfect leent om mee te bouwen. In het kader van duurzaamheid is bouwen met bamboe als biobased materiaal uiteraard ideaal. Bamboe is materiaal dat al veel in gebruik is om bijvoorbeeld meubels, plaatmateriaal, traptreden en vloeren van te maken. In het verlengde daarvan is bamboe gelet op de eigenschappen geschikt om in constructieve bouwprojecten toe te passen. Het materiaal bestaat uit lange houtstengels met een buigzaam karakter, maar is tegelijkertijd ook hard en slijtvast. Een voordeel is bovendien dat bamboe tot een dichte massa is te persen en relatief eenvoudig te bewerken is.

Bouwen met bamboe als constructiemateriaal

De toepassing van bamboe als constructiemateriaal gebeurt al veel in tropische landen voor bouwwerken die niet al te groot zijn net als voor dakbedekking en wanden. In Indonesië komen bamboewanden veel voor. Door gespleten bamboe te vlechten, ontstaan er wanden. In Latijns-Amerika is er sprake van het isoleren van bamboewanden door deze van een mengsel van leem te voorzien. In Costa Rica gebeurt de isolatie door een pleisterwerk van zand en cement aan te brengen. Door bamboe te modificeren, is het houtgras als een alternatief voor hardhout te gebruiken. Bouwen met bamboe is bovendien niet alleen duurzaam, maar eveneens ideaal om op een goedkope manier woningen te bouwen. In Nederland zijn er ook al voorbeelden van bouwen met bamboe, zoals een tijdelijke bamboeconstructie in Noordwijk om als theater te dienen. Het voert echter nog te ver in Nederland om volledige gebouwen uit bamboe te laten bestaan. Dat neemt niet weg dat bamboe wel als bouwmateriaal te gebruiken is om mee te bouwen. Bovendien is het een kwestie van tijd voordat bouwen met bamboe een toevlucht neemt, waarbij het nog wachten is op de certificering.

Bamboe als bouwmateriaal

Er zijn al stappen gemaakt om bamboe als alternatief voor hout, beton of staal te gebruiken. Bamboe is namelijk al in te zetten om er draagbalken van te creëren, maar ook om gevels mee te bekleden of kozijnen van te maken. Bamboe is bovendien perfect om tot duurzame en circulaire bouw te komen. Het biobased bouwmateriaal staat bekend om de hoge duurzame kwaliteit en om het verminderen van de CO2 uitstoot. Dit is onder meer te danken aan de gigantische groeisnelheid van bamboe. Een bamboescheut heeft maar enkele maanden nodig om volledig volgroeid te zijn, waarna deze drie tot vijf jaar dient uit te harden om de bamboe geschikt te maken voor architectonische toepassingen. Bomen om hardhout van te maken, moeten tientallen jaren groeien en bamboe is al veel eerder, namelijk na een paar jaar al te gebruiken om mee te bouwen.

Bamboe tegen ontbossing

Bamboe is als alternatief voor hardhout om mee te bouwen tevens een middel om te strijden tegen ontbossing. Zo levert een bamboeplantage van twintig hectare maar liefst veertig kuub op om als bouwmateriaal te dienen. Om ontbossing tegen te gaan, moeten tropische landen elk jaar 250 miljoen hectare beplanten. Hierbij wordt voorzien in 7000 miljoen kuub aan bouwmaterialen.

Klimaatverschillen

Bamboe om mee te bouwen in (sub)tropische landen is onder meer te danken aan het klimaat. In Nederland heerst er een ander klimaat en hierdoor is het niet zondermeer mogelijk om de volledige bamboestam toe te passen, zoals in Azië bijvoorbeeld wel het geval is. Het is echter wel mogelijk om tijdelijke constructies te bouwen van bamboe, zoals in het geval van het theater in Noordwijk.

Bewerkt bamboe om mee te bouwen

Indien er sprake is van permanente bouw dan wordt er in Europese landen vooral gebruik gemaakt van bewerkt bamboe. Tijdens dit proces is er sprake van het verzagen van bamboestengels tot smalle strips. Deze worden gekookt om te voorkomen dat bamboe gaat rotten of nog vocht opneemt. Daarna vindt er een verlijming en persing plaats om er plaatmateriaal of balken van te maken. De eigenschappen komen qua stijfheid, dichtheid en sterkte dan overeen met die van hardhout. Het verschil is echter dat bamboe als bouwmateriaal flexibeler is, want de elastische eigenschappen blijven aanwezig.

Gepubliceerd op10 oktober 2022 om 13:45
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga