Deel deze spotlight

Bouwen met CLT

Tekst
BeeldXYTO Media

Bouwen met CLT ofwel Cross Laminated Timber kent nog geen grootschalige toepassing in Nederland. Er is wel veel belangstelling om met kruislaaghout te gaan bouwen, maar de kennis is vaak nog ontoereikend. Bouwen met CLT kenmerkt zich door het houtbewerkingsproces dat computergestuurd plaatsvindt. Het plaatmateriaal is zowel brandveilig als enorm sterk en hierdoor is CLT perfect om in de houtbouw te gebruiken.

Wat is Cross Laminated Timber?

Cross Laminated Timber ontstaat door massief houten planken kruislings met elkaar te verlijmen. Er is dan ook sprake van het plaatsen van de nerf van de planken in tegenovergestelde richting. Met betrekking tot duurzame prefab CLT panelen geldt dat het verlijmen plaatsvindt met milieuvriendelijke constructielijm. Bouwen met CLT voorziet architecten van uitgebreide mogelijkheden en veelzijdige toepassingen. Een voordeel is bovendien dat CLT perfect te combineren is met andere materialen. Het kruislaaghout is zowel binnen als buiten toe te passen voor onder meer wanden, vloeren en daken. Overigens is met het gebruik van CLT zowel beton als metselwerk geheel te vervangen.


Perfect voor binnenklimaat

Bij het bouwen met CLT binnenshuis geldt dat het materiaal de basis vormt voor het realiseren van een perfect binnenklimaat. Een groot voordeel van het kruislaaghout is dat het over vochtregulerende eigenschappen beschikt. Daarnaast zijn er isolerende kenmerken op van toepassing. Beide aspecten zijn perfect om een gezond binnenklimaat te realiseren. Er is bijvoorbeeld sprake van een constanter niveau van de luchtvochtigheid. Daarnaast is het bouwen met CLT duurzaam, omdat er op het energieverbruik wordt bespaard en omdat de CO2-uitstoot erdoor vermindert.


Snel en efficiënt bouwen met CLT

Bouwen met CLT biedt onder meer het voordeel dat het bouwproces snel en efficiënt te realiseren is. Het kruislaaghout is wat dat betreft veel lichter in vergelijking met beton of baksteen. Bovendien is Cross Laminated Timber op een eenvoudige manier te bewerken en te verwerken. Bij prefab CLT geldt dat de panelen een groot formaat hebben en op een gemakkelijke manier aan elkaar te verbinden zijn. Op deze manier zijn er snel en efficiënt veel meters in de bouw te maken. Tijdens het bouwproces hoeft er niet zoals bij beton rekening te worden gehouden met droogtijd en bouwvocht. Na de plaatsing is de houtconstructie direct te belasten. Verder is het eenvoudig om uitsparingen aan te brengen, zoals voor lichtpunten en leidingwerk.


Verschil in maatvoering

Het is goed om te weten dat bij het bouwen met CLT in plaats van staal of beton er een andere maatvoering geldt. Het is dan ook niet mogelijk om een ontwerp van een gebouw in beton een op een om te zetten is naar een ontwerp in CLT. Een ander punt om rekening mee te houden, is dat de vormvrijheden beperkter zijn bij het bouwen met hout. Het is wellicht duurzaam om een gebouw volledig in CLT te bouwen, maar een combinatie met beton of staal hoort eveneens tot de mogelijkheden. Bijvoorbeeld als het gaat om het ontwerpen van hoogbouw net als voor het bouwen van parkeerkelders. Dit is kostenefficiënter, omdat een volledige gebouw van CLT een hogere kostprijs heeft. Daar staat echter tegenover dat de bouw sneller verloopt, zodat de snelheid de hogere kostprijs wellicht deels compenseert.

Gepubliceerd op15 februari 2023 om 14:55
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga