Samen met zijn team is Diederik Dam twintig jaar geleden begonnen met de eerste concept-ontwerpen voor de Zalmhaventoren in Rotterdam. Anno 2022 is het pand af en betrekken de eerste bewoners hun appartement.
"Vlak bij waar de Zalmhaventoren nu staat vertrokken vroeger mensen met de boot naar Amerika. Het ontwerp verwijst naar die periode met de kenmerkende terugtrappende opbouw. Maar is eigentijds omdat het helemaal van glas is. Ook de hoeken, niet alleen in de top maar bij alle hoekappartementen. Wat vanuit architectuur perspectief heel mooi is omdat je vanuit de diagonaal een fantastisch uitzicht hebt. Dit maakt het gebouw zo bijzonder en heel transparant. Het is een baken voor de stad, vooral ’s avonds, als het gebouw is verlicht is."
"Het was ingewikkeld, maar met alle specialisten is het project ontzettend goed gelukt"
"De hoekgevels zijn op de bouwplaats zo geassembleerd dat de glas tot glas verbinding waterdicht was maar nog zonder de verbindingstukken omdat de hijsloods er nog langs moest. Dat was heel ingewikkeld maar door alle specialisten rondom het project is dat ontzettend goed gelukt."
"Omdat de hijsloods niet bij de top kon komen is er door Schüco een methode bedacht om de gevelelementen andersom te maken en ze als het ware op te vijzelen. Eerst is het hoogste dak gemaakt met de mast. Daarna is de staalconstructie opgekrikt, zijn de puien uitgeklapt en er aan gehangen in plaats van gestapeld. Eigenlijk als een omgekeerde vliesgevel.”
"Zeker bij het ontwerpen van een gebouw zoals de Zalmhaventoren is de samenwerking tussen architectuur en techniek belangrijk. Omdat we met Schüco Nederland en Duitsland een fijne band hebben konden we al tijdens het conceptstadium samen onderzoeken of ons gevelontwerp mogelijk was. Door op deze manier te werken en met de garanties van Schüco, konden we de lat voor techniek, kwaliteit en architectuur hoog leggen en tegelijk de zorgen bij onze opdrachtgever wegnemen en hen geruststellen dat het ontwerp ook echt gerealiseerd kon worden."
"De Zalmhaventoren is misschien wel de hoogste geprefabriceerde toren van de wereld. Dat betekende o.a. dat hoekgevels op de bouwplaats zo werden geassembleerd dat de glas tot glas verbinding waterdicht was maar nog zonder de verbindingstukken omdat de hijsloods er nog langs moest. Een hele veilige maar ingewikkeld manier van bouwen die door alle specialistische kennis ontzettend goed is gelukt."
De windruk op dit gebouw is enorm. Zeker omdat alle ramen van vloer tot plafond zijn. Met de techniek van Schüco is het gelukt om ook op de hoogste verdiepingen alles wind, geluid en water dicht te maken. Zo hebben we het voor elkaar gekregen dat alle ramen veilig open kunnen en bewoners zelfs met die hoge winddruk gemakkelijk het balkon op en af kunnen. Leuk om te vertellen is dat de deuren naar de balkons eigenlijk ook ramen zijn."
"We hebben 20 jaar aan dit gebouw gewerkt maar nu zie je al dat het gebouw voor veel Rotterdammers al bij de stad hoort. Het is niet meer ons gebouw maar dat van de bewoners en Rotterdammers. Dat is heel bijzonder."
· Hoogste woontoren van de Benelux
· Bestaat uit 215 appartementen, kantoren, parkeergarage, winkels en een café-restaurant op de bovenste verdieping.
· 62 verdiepingen
· 203 meter, hoogste punt incl. antennes: 215m
· 4.000 m2 glasgevel
· Opdrachtgever: Zalmhaven CV (AM en Amvest)
· Architect: Diederik Dam & team van Dam & Partners Architecten
· Aannemer: BAM Bouw en Techniek – Grote projecten
· Ontwerpend constructeur: Zonneveld ingenieurs b.v.
· Coördinerend constructeur: BAM
· Advies & Engineering Geotechnisch adviseur: Geobest B.V.
· Leverancier prefab: Byldis
· Leverancier hijsloods: Civiele technieken deBoer bv
· Gevelfabrikant: Rollecate
· Gevelsysteem: Schüco Nederland
Meer weten? Schüco Nederland Vianen www.schueco.com/nl/bouwheld