Deel deze spotlight

BUILDING YOUR AMBITIONS

Tekst
BeeldLoos Betongroep

West-Friese nuchterheid voert boventoon bij Anton Groep Obdam

Aan ambitie geen gebrek binnen de Anton Groep uit Obdam. In de afgelopen dertien jaar is de groep maar liefst vervijfvoudigd in omvang en uitgegroeid tot een allround bouwgroep die bouwprojecten van A tot Z realiseert. De Anton Groep is een jong en vakbekwaam bouwbedrijf dat bouwt aan de toekomst van Europa en werk uitvoert in de industrie, staal- en betonbouw, grond-, weg- en waterbouw, op en rond het spoor en de internationale luchthavens.

De groep telt op dit moment maar liefst vijftien werkmaatschappijen ieder met hun eigen bouwexpertise. Momenteel bouwt de Anton Groep gezamenlijk aan een nieuw onderkomen: De Vaandel in Heerhugowaard.

Wij stellen je in dit interview graag voor aan vier vaandeldragers: Krijn Bommer van Harder Constructie- & Adviesbureau, Frank Appel van Hoogendijk Bouw, Gert-Jan Stolwijk van Anton Staalbouw en Bart Burger van De Leeuw Protection Systems.

HARDER CONSTRUCTIE- & ADVIESBUREAU

| van advies tot wapeningsberekeningen

Aan het roer van Harder Constructie- & Adviesbureau staan oprichter Krijn Bommer en zijn compagnon Sander Dol. Het bouwkundig ingenieurs- en adviesbureau werkt enkel met hoogopgeleide technische vakmensen in het topsegment van (bouw)constructies. Vanuit een gedegen basis maakt men constructieve berekeningen en tekeningen.

Krijn Bommer: ‘Wij bieden overheden, architecten en aannemers creatieve maatwerkoplossingen ten aanzien van iedere gewenste bouwconstructie.’

HOOGENDIJK BOUW

Hoogendijk Bouw realiseert projecten voor zowel de zakelijke als particuliere markt. Het nieuwbouwen, aanbouwen en renoveren van een woning, kantoorpand, schuur of bedrijfspand wordt van A tot Z verzorgd. Denk hierbij aan het ontwerp van het gebouw, de constructieberekeningen, procedures en vergunningen, bouw en inrichting.

Frank Appel, directeur Hoogendijk Bouw: ‘Wij bieden de hoogste kwaliteit, constant en op elk niveau. Een belofte die wij kunnen waarmaken door ondernemerschap, flexibiliteit, innovatiekracht en het werken met echte vakmensen die passie hebben voor hun werk. Wij bieden vakmanschap, waarin kwaliteit, duurzaamheid, veiligheid en de aandacht voor het milieu en de leefomgeving voorop staan.’

ANTON STAALBOUW

Anton Staalbouw is ijzersterk in het inmeten, ontwerpen, produceren en monteren van staalconstructies voor bedrijfsgebouwen, industriehallen, sporthallen, loodsen en woningbouw. Dankzij jarenlange ervaring op dit gebied staat directeur Gert-Jan Stolwijk persoonlijk garant voor een vakkundige, professionele en veilige uitvoering van de werkzaamheden.

Gert-Jan Stolwijk: ‘Renoveren, uitbreiden, wijzigen maar ook het aanpassen van bestaande staalconstructies, het behoren allemaal tot de mogelijkheden. Wij denken met de klant mee en zijn creatief. Dit resulteert in efficiënt uitgevoerde ontwerpen en werkzaamheden.’

DE LEEUW PROTECTION SYSTEMS

De Leeuw Protection Systems is leverancier van duurzame zonen lichtweringssystemen waaronder MULTIFILM en bouwkundige beveiliging zoals beveiligingshekken, rolhekken en rolluiken onder de noemer FrontSecurity. De Leeuw Protection Systems is er voor bedrijven, zorginstellingen, scholen, architecten, retail en particulieren.

Bart Burger, directeur De Leeuw Protection Systems: ‘Door onze kennis en jarenlange ervaring zijn wij een gedegen sparringpartner voor onze opdrachtgevers. Wij leveren uitsluitend maatwerk waarbij kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid centraal staan. Onze producten leveren stuk voor stuk een grote bijdrage aan het behalen van de nieuwe BENG-normering.’

Integraal bouwen op grote hoogte

Wat begon met de transformatie van een winkelketen, groeide al snel uit tot een immens totaal project waarin Anton Staalbouw gevraagd werd om van A tot Z mee te denken, te ontwikkelen en uit te voeren. Na de transformatie van het warenhuis, werd de expertise van de staalbouwer ingezet bij de totstandkoming van een ondergrondse parkeergarage en de daarbovenop te realiseren woontoren.

Anton Staalbouw werd hierin bijgestaan door Harder Constructie- & Adviesbureau en Anton Constructiewerken. Harder Constructieen Adviesbureau nam de engineering voor haar rekening. Anton Constructiewerken werd ingezet op de ontwikkeling en realisatie van de balkonconstructies van de woontoren, het plaatsen van de glasframes voor de balkons en de ondersteuning op al het meerwerk van de verschillende staalconstructies.

Bij de start van de ontwerpactiviteiten was het uitgangspunt om het vernieuwde warenhuis met parkeergarage zo snel mogelijk te openen. De mogelijkheid om appartementen op de parkeergarage te bouwen werd gedurende het ontwerptraject aan het plan toegevoegd.

ONTWERP WOONTOREN

Het kenmerk van de woontoren is de in twee richtingen getrapte Mvorm van dakterrassen waardoor deze als een ‘bergdorp’ op de parkeergarage is gesitueerd. Vanwege deze vorm is de stramienmaat van 15,3 meter in drieën verdeeld.

Harder Constructie- & Adviesbureau heeft de detailengineering van de staalconstructie voor de woontoren op zich genomen. In de basis rust de constructie van het woongebouw op de drie wanden van de parkeergarage. Daarvoor heeft de hoofdconstructeur een constructie ontworpen waarbij alle krachten uit de woontoren met schoren de wanden ingeleid worden. Hierdoor ontstaan er op deze locaties complexe knopen waar veel staven bij elkaar komen. De eerste stap was een ontwerp maken van deze knopen, waarbij er gekeken werd naar de krachtinleidingen bij de staalbetonkolommen en de betonnen wanden van de parkeergarage.

Gepubliceerd op26 april 2021 om 9:03