Deel deze spotlight

Circulair Bouwen

Tekst
BeeldXYTO Media

Er is steeds meer aandacht voor duurzaamheid in de bouwwereld en circulair bouwen maakt daar onderdeel vanuit. Bij deze manier van bouwen is er sprake van het gebruik van materialen die geschikt zijn voor hergebruik. De producten die nu voor de bouw worden gebruikt, zijn bij circulair bouwen te zien als de grondstoffen voor de toekomst. De materialen en producten zijn bij afbraak te demonteren en komen voor hergebruik in aanmerking. Het doel van circulair bouwen is om bij afbraak geen afvalmaterialen over te houden. Naast dat hierdoor grondstoffen minder snel uitgeput raken, heeft circulair bouwen ook een positieve invloed op klimaatverandering.

Circulair bouwen: van ontwerp tot bouw tot exploitatie

Bij circulair bouwen is er sprake van het principe van aandacht voor de volledige keten. Dit betekent dat niet alleen de te gebruiken materialen van belang zijn, maar er voor het gehele proces aandacht is voor circulariteit. Er zijn hiervoor verschillende principes toe te passen. Het doel is om zoveel mogelijk van natuurlijke en herbruikbare bronnen gebruik te maken. Bij eindige bronnen is het van belang om deze zo efficiënt mogelijk toe te passen. Bij eventuele afbraak is het bovendien zo dat de materialen geschikt dienen te zijn voor hergebruik. Uiteraard spelen andere duurzaamheidsaspecten eveneens een rol bij circulair bouwen, zoals de toepassing van energiebesparende maatregelen en gebruik van natuurlijke energiebronnen. Bij het ontwerpen van gebouwen is het uiteraard van belang om rekening te houden met demontabele verbindingen en losmaakbaarheid van materialen.


Materialendocument met beschrijving

Bij circulair bouwen is het aan te bevelen om een document op te stellen met vermelding van de te gebruiken materialen en de wijze waarop deze verwerkt worden. Het betreft hier een zogenoemd materialenpaspoort. Dit maakt het namelijk gemakkelijker om in de toekomst bij eventueel afbraak de gedemonteerde materialen opnieuw in te zetten.


Circulariteit in 2050

Het jaar 2050 ligt nog in de toekomst, maar het is de bedoeling dat Nederland in dat jaar 100% circulair is. Dit is een grote ambitie, maar de eerste stappen op weg naar circulariteit zijn uiteraard al gezet. Er zijn bovendien meerdere vormen waarop circulariteit vorm krijgt, bijvoorbeeld door gebouwen niet te slopen, maar deze te renoveren of te transformeren. Bovendien krijgt het bouwen met bio-bases materialen steeds meer de overhand, zoals met houtbouw, maar ook door innovaties, zoals de toepassing van mycelium. Het bouwen met gebruikte of gerecyclede materialen is een andere vorm van circulariteit. Zo geldt dat eveneens voor het bouwen met materialen die een lage impact op het milieu hebben.


Voorbeelden van circulair bouwen

Er zijn verschillende voorbeelden van circulaire bouwen te benoemen, waarbij in elk geval al een eerste aanzet is gegeven om tot circulariteit te komen. In 2008 is het Savannehuis in Blijdorp gebouwd met natuurlijke materialen en zorgt een houtsnipperkachel voor het opwekken van energie. Zo bestaat het Bioinstrum in Oosterwolde maar liefst voor 80% uit materialen met een natuurlijk karakter. Hotel Jakarta in Amsterdam is te beschouwen als een circulair gebouw met natuurlijke en groene elementen in combinatie met prefab en houtbouw. In Leeuwarden is het Swettehûs als centrale voor brugbediening circulair gebouwd. Het doel hiervoor was om hergebruikte en biobased materialen toe te passen en daar is aan voldaan met het hergebruik van hout.

Gepubliceerd op7 oktober 2022 om 11:13
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga