Deel deze spotlight

Circulair bouwen - met onderhoudsarme en duurzame afbouwmaterialen

Tekst
BeeldMilin B.V.

Door een verschuiving in de behoeftes van de eindgebruiker en er wettelijke verplichtingen zijn opgesteld voor een land om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, is er een trend ontstaan in het duurzaam bouwen; circulair bouwen. Het begrip circulair betekent letterlijk een cirkel dat in een kring rondgaat; kringloop. In de bouw wordt deze term gebruikt bij bouwmaterialen die volledig recyclebaar zijn en hierdoor hergebruikt kunnen worden. Circulair bouwen betekent dus zo min mogelijk gebruik maken van nieuwe grondstoffen door hergebruik van materialen die nieuw leven in geblazen worden.

Lineair bouwen

In de huidige traditionele bouw worden grondstoffen gedolven, verwerkt tot half of eindproducten en worden vervolgens aan het einde van de levensduur vernietigd. Dit lineaire systeem werd al toegepast sinds de industriële revolutie begin 19e eeuw. Er is hier nooit naar omgekeken omdat er genoeg grondstoffen gewonnen konden worden en de milieubelasting totaal niet op de agenda stond. Tegenwoordig ervaren wij schaarste in bepaalde grondstoffen, opwarming van de aarde en zien dat het milieu hieronder lijdt. Hierdoor, zijn wij opzoek gegaan naar alternatieven of oplossingen van de bestaande bouw.

Tijd voor circulair bouwen

Iedereen ziet en begrijpt dat we met het huidige verbruik, en de alsmaar stijgende wereldbevolking, de wereld langzamerhand uitputten. Het milieu, de nieuwe klimaat top afspraken en schaarste in grondstoffen doet ons ertoe zetten om oplossingen te bedenken, circulair bouwen is hier een goed voorbeeld voor. Grondstoffen die tot producten worden verwerkt en na de levensduur weer hergebruikt kunnen worden voor andere producten die van hetzelfde materiaal zijn vervaardigd. Het ideaal beeld voor duurzaam bouwen.

Bouwbedrijven willen serieus aan de slag met circulair bouwen, liever gisteren dan vandaag. Echter zijn er wat keerzijdes aan het toepassen van circulaire bouwmaterialen. De grootste keerzijde zijn de hoge bouwkosten of inkoopkosten. Circulaire bouwmaterialen liggen in aanschaf in het hogere prijs segment en hebben andere richtlijnen als het gaat om de juiste montage. Tegenover deze keerzijdes staat meer werkgelegenheid, minder noodzaak naar materialen en de beschikbaarheid van deze materialen. De bal ligt als het waren bij de opdrachtgevers, durven zij een lange termijn investering te doen en andere niet-nostalgische producten te gebruiken.

Milin voor circulair bouwen

De bouw industrie is een van de meest vervuilende sectoren die wij kennen. Door circulair bouwen op grote schaal toe te passen kan veel vooruitgang geboekt worden in het verminderen van CO2 uitstoot en het nieuwe delven van grondstoffen. Milin B.V. speelt al vanaf 2003 een grote rol in het leveren van circulaire duurzame bouwmaterialen. Onze duurzame en tevens onderhoudsarme producten verlenen zich uitstekend voor circulair bouwen.

De meeste producten binnen ons assortiment zijn vervaardigd uit grondstoffen die 100% recyclebaar zijn, denk bijvoorbeeld aan kunststof. Dit kunststof wordt aan het begin van zijn cyclus gewonnen uit de natuur, wordt verwerkt tot het eindproduct, wordt toegepast en aan het einde van zijn levensloop wordt het weer nieuw leven in geblazen door het recycleren van het materiaal.

“Duurzaamheid loopt als een groene draad door onze organisatie, net zoals in onze catalogus”

Weetje: Circulaire gebouwen kunnen niet van circulaire bouwmaterialen gebouwd zijn maar kunnen dit begrip krijgen omdat het gebouw flexibel inzetbaar is.

Gepubliceerd op24 november 2017 om 12:02