Deel deze spotlight

Composiet Gevelbekleding

Tekst
BeeldXYTO Media

De toepassing van composiet gevelbekleding is ideaal om een natuurgetrouwe houtlook uitstraling te realiseren. Hout is materiaal dat veel onderhoud vergt om het in een goede conditie te houden en composiet gevelbekleding is wat dat betreft onderhoudsarm. Het is dan ook een prima alternatief om gevels te bekleden in een houtstructuur en kleur naar keuze. Er zijn allerlei kenmerken en voordelen die de doorslag geven om voor composiet gevelbekleding te kiezen.

Wat is composiet gevelbekleding precies?

De samenstelling van composiet gevelbekleding bestaat uit meerdere componenten, zoals bijvoorbeeld houtvezels, houtspanen, bindmiddel en vulmiddel. Andere materialen zijn bijvoorbeeld kunststof, pvc of houtpulp die uit restproducten bestaan of als gerecycled materiaal te bestempelen zijn. Door bindmiddel, zoals hars toe te passen, ontstaat er een compact en stevig geheel, zoals in de vorm van rabatdelen van composiet. De vezels of weefsels zijn te zien als versterkend materiaal dat als wapening dient om een sterke structuur te bewerkstelligen.


Wat zijn de voordelen van composiet gevelbekleding?

Composiet gevelbekleding heeft als voordeel dat het flexibel en licht materiaal betreft en dat er meerdere varianten beschikbaar zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk om gevulde gevelbekleding van composiet te gebruiken met als voordeel dat de delen steviger zijn dan de holle uitvoering. Uiteraard is het ook een voordeel dat er sprake is van een realistische houtlook, maar dat de delen niet met een schilderbeurt onderhouden hoeven te worden. Dit is uiteraard bij hout wel het geval.


Een ander voordeel is dat het materiaal eenvoudig is in de bewerking en verwerking. Het is bijvoorbeeld gemakkelijk te zagen en zo is het even simpel om er bijvoorbeeld een spijker in te slaan of schroeven in te boren. Er is keuze uit allerlei kleuren en het materiaal verkleurt niet snel door Uv-licht. Composiet gevelbekleding is in vergelijking met gevelbekleding van hout bovendien budgetvriendelijk te noemen. Door de samenstelling van het materiaal is er verder sprake van een duurzaam soort gevelbekleding.


· Realistische houtlook

· Flexibel en licht materiaal

· Gemakkelijk te bewerken

· Beschikbaar in allerlei kleuren

· Niet gevoelig voor verkleuring

· Onderhoudsarm

· Goedkoper dan hout

· Duurzaam en milieuvriendelijk

· Verkrijgbaar in gevulde en holle variant


Wat zijn de nadelen van composiet gevelbekleding?

Bij composiet gevelbekleding geldt indien er sprake is van een samenstelling van componenten van hout dat er enkele nadelen zijn te benoemen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de planken vocht opnemen of dat er sprake is van het uitzetten van planken bij warmte. Een ander nadeel heeft betrekking op de uitvoering, waarbij de composietplanken uitsluitend horizontaal te plaatsen zijn. Verder geldt dat composiet gevelbekleding in een holle uitvoering minder sterk is en er wat dat betreft een hoger risico bestaat op snellere slijtage. Het is ook nog zo dat composiet gevelbekleding net als hout de neiging kan hebben om krom te trekken of op den duur zelfs mogelijk gaat rotten.


Composiet gevelbekleding versus kunststof gevelbekleding

Composiet gevelbekleding is anders van samenstelling dan kunststof gevelbekleding, waarbij er sprake is van 100% kunststof bestanddelen. Houtcomposiet gevelbekleding bestaat voor het grootste deel uit hout en heeft wat dat betreft een natuurlijke uitstraling. Bij composiet gevelbekleding geldt dat de planken van composiet alleen horizontaal te bevestigen zijn. Bij 100% kunststof gevelbekleding zijn de planken ook verticaal of zelfs diagonaal te plaatsen.


Gepubliceerd op28 november 2022 om 8:54
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga