Deel deze spotlight

Composiet gevels van Flexipol. Daar krijg je energie van!

Tekst
BeeldFlexipol Composites B.V.

Energieneutraal in 2020

Doelstellingen: in 2020 20% minder CO2-uitstoot t.o.v. 1990 (Europese Unie) en in 2020 bijna volledig energie-neutrale nieuwbouw (Europese regelgeving). Niet alleen deze redenen, ook de stijgende energieprijzen en eventuele problemen m.b.t. de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen zijn een aansporing om in zowel nieuwbouw als renovatie te streven naar klimaat-neutrale gebouwen. Dit is alleen haalbaar met een multidisciplinaire aanpak, waarbij de schil van het gebouw een cruciale plaats inneemt. Flexipol heeft een praktische en vooral fraaie oplossing ontwikkeld en presenteert dit op het Duurzaamgebouwd congres van 1 februari 2018

Composiet gevels – een fraaie en duurzame oplossing

Architecten houden van composiet vanwege de ontwerpvrijheid, de daarmee samenhangende visuele aantrekkelijkheid, de bouwfysische eigenschappen én last but not least, de duurzaamheid van het materiaal. De gebruiker van een fraai ogend gebouw houdt van het duurzame en onderhoudsarme karakter van composiet, alsook het aangename binnenklimaat. Maar daar komt nog een belangrijk aspect bij. Gebouweigenaren hechten steeds meer waarde aan besparing op energie. En dat is precies wat composiet gevels van Flexipol kunnen bieden: een multifunctionaliteit die ongeëvenaard is.

Oftewel: alle voordelen van composiet gecombineerd met het genereren van energie. Er is geen ander materiaal dat dat kan leveren.

Energie besparen met de gevel

Als de gevel door de zon wordt beschenen, vangt deze zonne-energie op in de vorm van warmte en licht. Daar wordt niets mee gedaan, behalve dat de warmte door isolatie in het gebouw blijft en de ruimte erin (mee) verwarmt, wat in de winter gunstig is. Maar… wist u dat moderne kantoorgebouwen vaak meer energie gebruiken voor de koeling in de zomer dan voor de verwarming in de winter? Dat kan toch niet de bedoeling zijn van duurzaam bouwen.

Toepassing van composiet kan hierin significante verandering brengen.

Een composiet gevel kan eenvoudig voorzien worden van een uitzonderlijk goed isolatiepakket. Daarbij komt nog -niet geheel onbelangrijk-: composiet kent geen warmte-accumulatie. Wat betekent dat dit materiaal niet meewerkt aan de opbouw van warmte in het gebouw die door airco weer weggenomen moet worden. Toepassing van composiet an sich bespaart zo dus al energie op de koeling van gebouwen.

Energie leveren met de gevel

Op dit moment zijn er in Nederland niet veel klimaat-neutrale gebouwen, maar de aandacht voor het verminderen van de energiebehoefte is groot. Hoe mooi zou het zijn als in de toekomst de buitenkant van een gebouw bijdraagt aan de energiebehoefte van dat gebouw?

Juist hier kan een composiet gevel een essentiële rol spelen. Onder andere door het verwerken van flexibele PV- (fotovoltaïsche) cellen, elektriciteit producerende cellen, in gevelelementen. Tevens is er de mogelijkheid PT-systemen op te nemen in de elementen, m.b.t. warmtecollectie. Hierdoor wordt de gevel een multifunctioneel energieleverend onderdeel van het gebouw. En dat alles zonder dat aan andere kwaliteiten van het materiaal wordt ingeboet.

Flexipol: de meest innovatieve en vooruitstrevende gevelproducent

Er staan al heel wat mooie composiet gevels in Nederland. Het merendeel van de hand van Flexipol. Het meest recente project is het Afsluitdijk Wadden Center. In het ontwerp komen de mogelijkheden van onder andere vrije vormgeving het best tot hun recht. En stel je dan eens voor dat een deel van de elementen voorzien is van PV of misschien zelfs van PV en PT. Dan zie je direct welke mogelijkheden composiet te bieden heeft.

Vraag daarom een vrijblijvend gesprek aan met een van onze technische adviseurs.

Ontdek de mogelijkheden en start vandaag nog met uw bijdrage aan het oplossen van de klimaatuitdagingen die we nu ervaren. Composiet gevels van Flexipol. Daar krijg je energie van!

Gepubliceerd op30 januari 2018 om 14:50