Bij architectuur denken we vanzelfsprekend aan vormen, lijnen, structuren en materialen.
Maar ook de muurverf binnen in een gebouw speelt een belangrijke rol. Het gaat niet alleen om kleur, maar ook om de juiste afwerking van de verf. De keuze voor mat of zijdeglans kan de manier waarop een ruimte wordt beleeft bijvoorbeeld al aanzienlijk veranderen. In dit artikel gaan we dieper in op de invloed van binnenverf en afwerkingen op architectonisch design.
Effect van matte muurverf
Verfafwerking kan een subtiele, maar ook verrassend grote rol spelen in hoe een ruimte aanvoelt. Matte muurverf (met een glansgraad van < 15%) zorgt bijvoorbeeld voor een rustige uitstraling. Doordat matte verf weinig licht reflecteert, voelt de ruimte vaak zacht en uitnodigend aan. Het kan bovendien oneffenheden op de muur goed verbergen. Helaas is deze afwerking wel minder makkelijk schoon te maken, omdat het oppervlak al gauw gaat opglanzen – tenzij je een matte muurverf aanschaft met een hoge schrobklasse. Het is verstandig om hier aandacht aan te besteden.
Subtiele zijdeglans
Zijdeglans (glansgraad van 30-60%) reflecteert daarentegen wat meer licht, maar blijft erg subtiel. Het is eigenlijk de ideale middenweg tussen mat en hoogglans. Het kan oneffenheden nog steeds prima verbergen, maar is een stuk gemakkelijker te onderhouden. De lichte glans zorgt bovendien voor een elegante afwerking die bij veel stijlen past. Het is daarom niet gek dat deze glansgraad het vaakst binnenshuis wordt toegepast.
Duurzame hoogglans
Tot slot is er nog hoogglans verf (glansgraad van > 75%). Ondanks de voordelen op het gebied van onderhoud en duurzaamheid, wordt deze afwerking voornamelijk buiten toegepast. Denk aan kozijnen en tuinhout. Hoogglans verf binnenshuis kan namelijk wat onrustig ogen, omdat het veel licht reflecteert en oneffenheden slecht kan verbloemen. Past de glanzende look toch perfect bij het architectonische design? Dan is het belangrijk dat het oppervlak mooi glad afgewerkt is en er extra aandacht wordt besteed aan de lichtinval en het lichtplan.
Het spel van licht en textuur
Naast de glansgraad speelt de textuur van de verf een essentiële rol. Een gladde afwerking reflecteert licht op een hele andere manier dan een muur met een grove structuur. Daarnaast zal het invloed hebben op de algehele stijl van de ruimte. Gladgestreken muren ogen modern en minimalistisch, terwijl een korrelige structuur voor een robuuste of landelijke sfeer kan zorgen. Voor een industriële touch kan er worden gekeken naar een beton afwerking die extra stoer oogt met lichtinval van de zijkant.
Verf is kortom veel meer dan alleen een kleur op de muur. Het is een krachtig middel waarmee architecten kunnen inspelen op de sfeer, texturen en lichtinval.