Deel deze spotlight

De mogelijkheden van gevelbekleding met hout

Tekst
BeeldXYTO Media

De toevoeging van houten gevelbekleding is zeker toegenomen in populariteit. Het is een architectonisch element dat steeds vaker wordt toegepast, en daarom ook steeds gangbaarder wordt als wens. Maar wat maakt hout zo'n aantrekkelijk materiaal voor gevels en welke mogelijkheden biedt het?

Waarom kiezen voor houten gevelbekleding?

Hout heeft een natuurlijke charme die het een tijdloze esthetiek geeft. Als gevelbekleding biedt het niet alleen een unieke uitstraling maar ook praktische voordelen. Hout heeft van nature isolerende eigenschappen, wat kan helpen bij energiebesparing in gebouwen. Bovendien is hout duurzaam en biologisch afbreekbaar, wat het een milieuvriendelijke keuze maakt.


Verschillende houtsoorten, verschillende uitstralingen

Afhankelijk van de gewenste uitstraling, kan er gekozen worden voor diverse houtsoorten. Denk aan ceder, eik, lariks, of Zweeds rabat van douglas. Elk type hout heeft zijn eigen kleur, textuur en duurzaamheidsklasse. Zo biedt ceder een warme rode tint en is het van nature bestand tegen insecten, terwijl lariks een levendige gouden kleur heeft en bekend staat om zijn sterkte.


Creatieve toepassingen met hout

Houten gevelbekleding hoeft niet beperkt te blijven tot traditionele planken. Architecten experimenteren vaak met verschillende patronen, zoals diagonale, horizontale of verticale plaatsing. Ook kan er gespeeld worden met diktes en breedtes van de planken, wat zorgt voor diepte en dynamiek in het ontwerp.


Onderhoud en duurzaamheid

Een vaak gehoorde zorg bij houten gevelbekleding is het onderhoud. Echter, met de juiste behandeling en afwerking, kan houten gevelbekleding vele jaren meegaan zonder zijn schoonheid te verliezen. UV-beschermende beitsen en oliën kunnen helpen de kleur van het hout te behouden, terwijl regelmatige inspecties en schoonmaakbeurten het hout in optimale conditie houden.


Combineren met andere materialen

Een andere boeiende trend in de architectuur is het combineren van hout met andere materialen. Denk aan hout gecombineerd met baksteen, staal of glas. Deze combinaties creëren een mix van texturen en kleuren die de esthetiek van een gebouw naar een hoger niveau tillen.


Lokale en duurzame keuzes

In het huidige tijdperk van duurzaamheid is het ook interessant om te kijken naar de herkomst van het hout. Lokaal geproduceerd hout, afkomstig van verantwoord beheerde bossen, is niet alleen een duurzamere keuze maar helpt ook de lokale economie te stimuleren. Soms is het ook nog eens goedkoper, omdat het hout niet van ver vervoerd hoeft te worden.


Charme en veelzijdigheid

Het is duidelijk dat houten gevelbekleding meer is dan alleen een esthetische keuze. Het biedt architecten een scala aan mogelijkheden om te experimenteren, terwijl het tegelijkertijd praktische en duurzame voordelen biedt. In een wereld waar we steeds meer op zoek zijn naar verbinding met de natuur, brengt houten gevelbekleding ons een stukje dichterbij dat doel. En in antwoord op onze beginvraag: de mogelijkheden zijn net zo divers en uniek als de houtsoorten zelf.

Gepubliceerd op4 september 2023 om 15:53
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga