De mooiste gebouwen in de wereld zijn natuurlijk niet in een korte lijst samen te vatten en bovendien is er sprake van verschillende soorten meningen. In het kader van architectuur is er echter wel een overzicht samen te stellen van de mooiste gebouwen in de wereld. Daarbij is er onderscheid te maken in de specifieke bouwstijl, materialen en het bouwjaar. Op basis van deze elementen krijgen een aantal van de mooiste gebouwen in de wereld hier in willekeurige volgorde een plek.
De bouw van Sagrada Familia als imposant bouwwerk in Barcelona is al in 1882 begonnen en nog niet geëindigd. Toch behoort Sagrada Familia met een ontwerp van de hand van Antoni Gaudi al tot een van de mooiste gebouwen van de wereld. De basiliek is een van de meesterwerken van Gaudi dat oorspronkelijk een neogotische stijl zou krijgen, maar op basis van nieuwe bouwtechnieken tot een mix van vernieuwende structuren en vormen is verheven.
De kerk met vier torens krijgt onder meer vorm met drie façades, die de geboorte, het lijden en de glorie van Jezus verbeelden. Rond de poorten zijn indrukwekkende beeldhouwwerken aangebracht. De binnenkant wordt gekenmerkt door centrale kapel met daaromheen zeven kapellen. Het ligt in de lijn der verwachting dat Sagrada Familia nog dit decennium helemaal klaar is.
De Taj Mahal in India verdient zondermeer een plek op de lijst met mooiste gebouwen in de wereld. Het mausoleum is in opdracht van Sjah Jahan gemaakt voor zijn hoofdvrouw die in het kraambed is overleden. Het grafmonument is in de zeventiende eeuw in de stad Agra gebouwd en bij het ontwerp zijn tientallen architecten betrokken geweest. Het gebouw met een hoogte van 58 meter en breedte van 56 meter is gemaakt van wit marmer.
Een van de kenmerkende elementen is de symmetrie van het gebouw en de vier minaretteen aan de voorzijde. Deze staan overigens scheef om bij een mogelijke aardbeving geen schade aan te richten aan het mausoleum. De tuin is net zo symmetrisch ingericht als de Taj Mahal en dat heeft een versterkend effect. De Taj Mahal is ontworpen aan de hand van een mix van bouwstijlen, zoals van de Indiase, Perzische en Turkse architectuur en dient als voorbeeld van de Mogolarchitectuur.
Het Nationaal Stadion in Peking is een van de mooiste gebouwen dat door de architecten J. Herzog en P. de Meuron is ontworpen met medewerking van onder meer kunstenaar Ai Weiwei. Het gebouw deed dienst voor de zomerspelen in 2008 en heeft van buitenaf de vorm van een vogelnest. Het indoor stadion kent eveneens een staaltje van indrukwekkende architectuur, al ziet niet iedereen dat het ontwerp een waaier dient voor te stellen.
Er zijn overigens verschillende vormen bedacht voor het gebouw. Het zwembad is bijvoorbeeld kubusvormig en heeft dan ook de bijnaam Waterkubus gekregen. Er werd voor een kubusvorm gekozen omdat er al veel ronde vormen aanwezig waren. Zo hoort bij het gebouw ook de Linglong-pagode als toren met een hoogte van 128 meter en die uitgevoerd is met versieringen en details.
Het Guggenheim Museum in Bilbao is ontworpen door architect Frank Gehry en is als een kunstwerk op zich te beschouwen. Het ontwerp komt voort uit een eigentijdse stroming in de architectuur: deconstructivisme. Een kenmerk van deze stroming is, dat er sprake is van verwarring en onzekerheid in de maatschappij. Dat is dan ook goed verbeeld en tot uitdrukking gekomen in het ontwerp van het Guggenheim Museum in Bilbao, zoals met de kronkelende lijnen en op het oog willekeurig naast elkaar aangebrachte vlakken.
De buitenzijde van het gebouw is voor een groot deel met titaniumplaten uitgevoerd met een schubachtig patroon. Een ander typerend kenmerk is de aanwezigheid van vele glazen wanden die tevens functioneel zijn om kunstwerken bescherming tegen zonlicht te bieden. Het hart van het museum wordt gevormd door het atrium. Dit is een bijzondere ruimte met een opvallend dakvenster dat de vorm van een bloem heeft en met metaal is afgewerkt. Op de binnenmuren lijken wandelpaden omhoog te klimmen. Zo heeft iedere ruimte en elke aanblik weer een andere originele stijl.
Het gebouw Hagia Sophia in Istanbul is van oorsprong gebouwd als oosters-orthodoxe kathedraal, maar doet tegenwoordig dient als moskee. Hagia Sophia is te zien als het eerste voorbeeld van een ontwerp uit de Byzantijnse architectuur. De dominante koepelvorm is een van de belangrijkste kenmerken en het complete bouwwerk is te zien als meesterwerk op architectonisch gebied.
Overigens is de centrale koepel door de jaren heen meerdere malen ingestort, maar niet meer nadat er keermuren zijn aangebracht. Verder heeft de tand des tijds ervoor gezorgd dat het gebouw meerdere constructies kent. De eerste keer is de kerk afgebrand en na de tweede verwoesting is in het jaar 532 besloten om de volgende constructie op grootse wijze aan te pakken. Bij de nieuwe constructie werd volop gebruikmaakt van al gebeeldhouwde materialen die uit het destijds keizerlijke gebied kwamen net als van een mix van rode, gele, zwarte en groene stenen.
Een aardbeving in het jaar 558 vernietigde onder meer de hoofdkoepel, zodat er restauratie diende plaats te vinden. Door de jaren heen zijn er nog vele aardbevingen en branden geweest net als dat er een einde kwam aan de Byzantijnse periode, waarna het gebouw in de Ottomaanse periode in 1453 omgebouwd werd tot moskee.
De basis van de Hagia Sophia moskee als koepelvormig gebouw is gelegen in het type basiliek. In de betreffende periode was het op het gebied van architectuur uniek te noemen dat een dergelijk grote koepel een basiliek kon bedekken. Dat is te danken aan het complexe systeem met een combinatie van gewelven, bogen en halve koepels. De koepel is zelfs tot revolutie verheven, omdat er voor het eerst vier pijlers als draagconstructie dienden in plaats van carrosseriewanden.