Een ruimte waar je woont, werkt of ontspant heeft een grote invloed op ons welzijn, vaak meer dan we beseffen. De architectuur van een gebouw speelt namelijk een rol in hoe we ons voelen in de ruimte en hoe we hier ook in functioneren. Zo maakt het bijvoorbeeld uit hoeveel zonlicht er in een ruimte binnenkomt, maar ook de indeling van een gebouw en het kleur-en materiaalgebruik maakt uit hoe je een omgeving ervaart. Dit maakt het dus ook belangrijk dat er goed wordt nagedacht over de architectuur van een gebouw en dat er niet enkel wordt gefocust op functionaliteit maar dat ook het welzijn van de gebruiker in acht wordt genomen.
Het belang van licht en kleur
Met name licht en kleur zijn belangrijke factoren die uitmaken hoe we ons voelen, zowel direct als indirect. Als je namelijk in een ruimte zit waar weinig zonlicht binnenkomt, ontvang je minder vitamine D en wordt ons slaap-waakritme ook slecht gereguleerd. Deze zaken zijn belangrijk voor een gezonde leefstijl en moeten dus niet onderschat worden. Dit is ook de reden dat gebouwen met veel natuurlijke lichtinval worden gezien als rust-en-energiegevend. Verder speelt kleur ook een belangrijke rol in hoe wij een ruimte ervaren. Als je iemand de vraag zou stellen of ze liever in een donkere of lichte ruimte zouden werke, zullen veel mensen de voorkeur geven aan de lichte ruimte. Dat betekent overigens niet dat de ruimte helemaal wilt moet zijn, want een mooie warme kleur kan energie geven en koele tonen kunnen helpen met rust.
Ruimtelijke indeling en privacy
Naast kleurgebruik en lichtinval speelt de indeling van een ruimte ook een cruciale rol in hoe comfortabel en veilig we ons voelen. Door te kiezen voor een open ruimte wordt samenwerking en communicatie bevorderd. Het nadeel van een open ruimte is wel weer dat het voor sommigen voelt alsof ze minder privacy hebben en bovendien kan je meer last hebben van afleiding. Daarom is het belangrijk dat open inrichtingen ook ruimte geven aan rustige, afgeschermde plekken waar je je even kan terugtrekken om te ontspannen. Dit kan gedaan worden door slimme indelingen zoals het plaatsen van afscheidingen door middel van schotten of bijvoorbeeld planten. Het is dus de taak van de architect om een balans te vinden tussen openheid en privacy, zoals Kraaijvanger architecten dat bijvoorbeeld doen. Door hier rekening mee te houden bij het ontwerp kan je een ruimte ontwikkelen die past bij zoveel mogelijk mensen.
Materiaalgebruik en zintuiglijke ervaring
Ook het materiaalgebruik in een gebouw beïnvloedt de zintuiglijke ervaring van de gebruiker. Door bijvoorbeeld hout te gebruiken in een ruimte ontstaat er een warme en natuurlijke uitstraling in tegenstelling tot beton dat juist een koeler en industriële sfeer geeft. Verder maakt de keuze in materiaal ook uit in hoe geluiden worden weergegeven in een ruimte. Met harde materialen wordt geluid namelijk versterkt, wat als onrustig kan worden ervaren. Daarom is het fijn als er bij het ontwerp wordt gekozen voor zachte materialen die kunnen helpen een rustige omgeving te creëren.