Bron: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/man-met-ingeschakelde-macbook-pro-op-wit-printerpapier-110469/
Deel deze spotlight

De rol van architecten bij de energietransitie

Tekst
BeeldXYTO Media

Verduurzaming van woningen heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. Hoewel de Nederlandse overheid al langere tijd mensen probeerde te motiveren om energie te besparen, had dit zeker niet bij iedereen topprioriteit. De energiecrisis – en vooral de als gevolg daarvan sterk gestegen energielasten – heeft veel mensen doen inzien dat het anders kan, en moet. Waar velen vooral aan een aannemer denken bij een verduurzamingsproject, kunnen ook architecten echt een meerwaarde hebben.

Meerwaarde van architect inschakelen bij verduurzamingsproject


Bouwbedrijven zijn er vaak al aan gewend architecten te betrekken bij projecten. Maar het komende decennium zullen ook veel woningen van particuliere eigenaren aangepakt moeten gaan worden in het kader van de energietransitie. Veel van deze eigenaren denken voor een verbouwing vooral een aannemer nodig te hebben. Belangrijk dus om onder de aandacht te brengen dat een architect betrekken bij het ontwerp echt meerwaarde heeft. Omdat architecten niet alleen naar de technische uitvoerbaarheid kijken, maar ook onder meer naar de esthetiek en energie-efficiëntie.


Voorbeeld: jaren ’30 woning verduurzamen


Neem bijvoorbeeld een jaren ’30 woning met een energielabel G. De eigenaren willen dit graag terugbrengen naar een energielabel A of hoger. Omdat het doel toch al is in 2050 alle woningen in Nederland gasvrij te laten zijn, willen de eigenaren dit nu alvast realiseren. Hiervoor zal de woning voorzien moeten worden van een warmtepomp. En zonnepanelen om onder meer hiervoor eigen duurzame stroom op te wekken.


Het huis isoleren: gevels, dak, vloer en ramen


Een grote uitdaging ligt in het huis isoleren. Zonder isolatiemaatregelen een warmtepomp installeren, zou niet genoeg warmte creëren en vasthouden om het huis comfortabel te laten zijn.

Is er een spouwmuur, en is deze nog niet nageïsoleerd? Dan is dat alvast de eerste stap. Hebben de gevels geen spouw, of is een betere isolatie nodig? Indien er aan de binnenzijde voldoende ruimte is, kunnen daar voorzetwanden geplaatst worden. Mocht er voor binnen isoleren geen mogelijkheid zijn, dan kan ook het isoleren van de buitenkant van de muren overwogen worden. Hiervoor is wel meestal een omgevingsvergunning nodig.

Naast de gevels dienen ook het dak en de vloer geïsoleerd te worden. Een architect kan bepalen welk materiaal de benodigde isolatiewaarde behaalt, en welke materialen het meest duurzaam zijn. Vergeet tot slot ook de ramen niet. Triple glas geeft de beste isolatie, maar is niet altijd mogelijk vanwege de dikte en het hoge gewicht. Er zijn wel voortdurend nieuwe ontwikkelingen binnen de glasbranche. Zo is er tegenwoordig ook vacuümglas dat erg dun en licht is.


Een investering die zich terugbetaalt


Bij sommige woningen zal een verduurzamingsverbouwing een behoorlijke investering gaan vragen. Hoe jij als architect de extra kosten voor je werk meer dan waard bent? Een architect betrekken bij een verbouwing betaalt zich meestal terug in (nog) lagere energielasten en een hogere woningwaarde!

Gepubliceerd op17 juli 2023 om 9:09
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga