Deel deze spotlight

De rol van architecten in duurzame bouw.

Tekst
BeeldXYTO Media

In de architectuur wordt er steeds meer rekening gehouden met duurzaamheid. Bij het ontwerpen van gebouwen kun je al rekening houden met hoe milieuvriendelijk en gezond het gebouw is. Duurzaam ontwerpen en bouwen is een vak apart. Daarbij wordt niet alleen gelet op het soort materialen dat gebruikt wordt, maar ook op de impact op de omgeving en het gebruik van duurzame energiebronnen.

Hergebruik van materialen

Een handige manier om duurzaam te bouwen is door materialen te hergebruiken. Je kunt bijvoorbeeld oud beton en bakstenen van afgebroken gebouwen gebruiken in nieuwe bouwprojecten. Maar ook andere natuurlijke materialen zoals hout, leem en vals horen in dit rijtje. Deze materialen zijn hergroeibaar. Dit betekent dat ze soms helemaal teruggroeien tijdens de levensduur van het gebouw. Zo heeft je bouwproject minder nieuwe materialen nodig, wordt er minder afval geproduceerd en help je mee aan een economie waarin spullen worden hergebruikt in plaats van weggegooid.

Milieuvriendelijke materialen

Daarnaast moet je als architect de juiste materialen kiezen. Als je milieuvriendelijke materialen gebruikt, zoals hout uit bossen die goed onderhouden worden, wordt het gebouw beter voor het milieu. Deze materialen zijn minder schadelijk voor de natuur en zorgen ook voor een gezondere omgeving voor mensen. Je kunt ook experimenteren met andere soorten materialen, zoals hennep en vlas. Probeer dus zoveel mogelijk duurzame materialen te gebruiken in je ontwerp en innoveer meer op de bouwplaats.

Energiezuinig ontwerpen

Duurzaam bouwen betekent ook energiezuinig ontwerpen. Je kunt het gebouw zo maken dat ze net zoveel energie opwekken als ze gebruiken. Neem de plaatsing van zonnepanelen daarom ook mee in je ontwerp. Je zou bijvoorbeeld voor zonnepanelen Schijndel kunnen kiezen als je in die omgeving aan de slag gaat of daar een samenwerking met zonnepanelen installateurs hebt. Bij een duurzaam ontwerp moet je ook denken aan de omgeving. Het idee is dat het ontwerp zodanig wordt gemaakt dat mensen ook zelf voor de omgeving kunnen zorgen.

Industrieel, flexibel en demontabel bouwen (IFD-bouwen)

IFD-bouwen betekent dat gebouwen zo worden ontworpen dat ze makkelijk uit elkaar te halen en weer te gebruiken zijn. Je kunt deze manier gebruiken om gebouwen te maken die je makkelijk kunt aanpassen als dat nodig is. Hierdoor verspil je minder en gaan materialen langer mee. Voorbeeld: je kunt de achtergevel van een gebouw weghalen en dezelfde materialen gebruiken om het gebouw elders uit te breiden. Dit is een milieuvriendelijke manier van bouwen.

Integraal ontwerpen

Integraal ontwerpen betekent dat iedereen samenwerkt om duurzaamheid in een bouwproject te brengen. Je zou dus een samenwerking kunnen starten met ontwikkelaars en andere betrokkenen. Op die manier kun je tijdens het hele bouwproces dezelfde doelen aanhouden op het gebied van duurzaamheid. Een tip is om samen te werken met studiebureaus en universiteiten die onderzoek doen naar nieuwe, duurzame manieren van bouwen waar jij dan de voorloper in kan zijn en dit in de praktijk kunt toepassen. Je kunt dus van alles doen om duurzaamheid en milieuvriendelijkheid op te nemen in je ontwerp.

Gepubliceerd op18 januari 2024 om 8:43
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga