Tot voor kort werd voornamelijk voor gevelbekleding gekozen, door de functionele voordelen die dit met zich meebrengt. Inmiddels wordt de gevelbekleding steeds vaker als een prominent onderdeel van de architectuur van een bouwwerk gezien. Het geeft woningen, maar bijvoorbeeld ook bedrijfspanden een eigen stijl en maakt het mogelijk deze goed te laten aansluiten bij de omliggende bebouwing. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden die je hebt, bij het verwerken van gevelbekleding in de architectuur van een pand.
Het daadwerkelijk plaatsen van de gevelbekleding is vaak relatief eenvoudig, waarmee het een niet al te dure toevoeging is aan het ontwerp van panden.
, het juiste montagemateriaal aanbrengen op de gevel en het daadwerkelijk vastzetten van de panelen is veelal voldoende. Bij grote panden combineren uitvoerders dit vaak met een
, om de gevelbekleding in op te kunnen slaan tijdens de uitvoering van de klus.
Keuze uit verschillende soorten gevelbekleding voor panden
Populair is tegenwoordig kunststof gevelbekleding. Het materiaal is duurzaam, milieuvriendelijk en uitvoerbaar in een breed palet aan kleuren en stijlen, naadloos aansluitend bij de rest van de architectuur van een pand. Kies je voor brede panelen, of juist voor hele smalle planken? Ga je voor een gevelbekleding met een houtstructuur, of juist met een betonlook?
Er zijn een aantal variaties op kunststof gevelbekleding. Kies bijvoorbeeld uit materialen als PVC, dat ook wel volschuim gevelbekleding genoemd wordt, vezelcement, HPL en polyester. Je kent de polyester gevelbekleding wellicht van het steenmotief, waarvan deze zeker in het verleden regelmatig voorzien werd.
Metalen en natuurlijke bekleding van gevels
Naast de kunststof gevelbekleding kun je vanzelfsprekend ook voor hout kiezen. Het materiaal is minder duurzaam, mede doordat het meer onderhoud vergt. Passend alternatief is een metalen gevelbekleding. Je kunt hierbij materialen als zink, koper en aluminium in de architectuur van het pand opnemen. Zeker bij een modern of bijvoorbeeld industrieel ontworpen pand past dit type gevelbekleding goed.
Creëer je een landelijke architectuur? Kijk in dat geval ook eens naar een natuurlijke gevelbekleding. Het past daarbij bij panden waar veel gericht is op duurzaamheid bij het uitwerken van de architectuur. Een groene gevelbekleding, ook wel een verticale tuin genoemd, houdt een woning koel in de zomer en isoleert het pand in de wintermaanden. Het sluit fraai aan bij een groen dak, wat je steeds meer ziet in woonwijken. Nadeel van een groene gevelbekleding is de tijd die het kost, totdat de verticale tuin volgroeid is