Deel deze spotlight

DIE ARCHITECTEN ZIJN ZO GEK NOG NIET

TekstMarieke Pool
BeeldKlemko Techniek B.V.

Klemko Techniek B.V. kent haar oorsprong in 1946. Het bedrijf uit Soest focuste in haar beginjaren met name op aansluittechniek en voegde in de jaren ’60 de schermschakelaar en begin deze eeuw lichtbesturingen toe aan haar aanbod. Dat Klemko door de jaren heen is uitgegroeid tot een partner voor betrouwbaar advies en verrassende oplossingen voor elke uitdaging onderschrijft ook accountmanager Danny Miac: ‘De ideeën waar architecten en installateurs ons mee voeden, grijpen we met beide handen aan. Het resulteert in producten die op elke locatie optimaal dienst doen.’

Er is geen sector waar het zo voor de wind gaat als in de bouw. Niet gek, gezien de enorme opgave waar we in verband met de huidige woningtekorten en de duurzaamheidsopgave voor staan. Bouwen en renoveren gaan onverminderd door. Klemko levert met hun producten in de breedte een belangrijke bijdrage.

SLIMME LEDDIMMER

In de huidige ledmarkt zijn steeds meer armaturen en lichtbronnen te krijgen, vaak van sterk wisselende kwaliteit. Een dimmer integreren blijkt in de praktijk een serieuze uitdaging. Met een groot assortiment aan universele leddimmers is dat bij Lumiko verleden tijd. ‘Deze enorme variatie in leddimmers is het directe resultaat van de feedback van onze opdrachtgevers. Wij zorgen op basis van hun behoeften voor een compleet productaanbod. Neem de universele Lumiko-dimmers, deze maken gebruik van unieke software die de belasting meet en het programma daarop afstemt. Bovendien zijn vrijwel alle dimmers 2-draads aan te sluiten wat een snelle montage garandeert. Alle druk/draai dimmers zijn voorzien van een 4 mm as, inclusief 6 mm as-adapter, zodat vrijwel alle merken afdekplaten op deze dimmers te monteren zijn.

‘De fase aan- of afsnijding dimmer is geschikt voor het dimmen tot 200 Watt bij fase aansnijding en tot 100 Watt op fase afsnijding. De installateur hoeft dus maar één dimmer op voorraad te houden en zet de dimmer afhankelijk van de situatie in de juiste stand.’ Klemko biedt DUO-leddimmers waarmee je vanuit één inbouwdoos twee verschillende ledlichtgroepen kunt bedienen, bijvoorbeeld de eetkamertafel en de zithoek. Een praktische en kostenefficiënte, maar zeker ook esthetisch verantwoorde oplossing.

Datzelfde geldt voor de Zigbee en Z-wave oplossingen. Met deze inbouwdimmers kun je in zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten vanuit elke positie in het gebouw de aanwezige ledverlichting dimmen. Vervang bestaande schakelaars door een van deze systemen, koppel de systemen aan bijvoorbeeld een Philips Hue Bridge en dim eenvoudig vanuit de app. Hiermee bespaar je op freeswerk en het aanleggen van bedrading. Werkzaamheden die je -zeker in nieuwbouw met haar betonnen wanden- liever achterwege laat.

AANWEZIGHEIDSSENSOREN

‘We hebben op aangeven van enkele van onze opdrachtgevers ook nieuwe aanwezigheidsmelders, geschikt voor zowel vierkante als ronde centraaldozen, ontwikkeld. Met deze materialen wordt het voor de installateur heel simpel om een aanwezigheidsmelder te plaatsen. Omdat de melder zowel als opbouw-, inbouw- en stekkerbare variant leverbaar is, kan deze op echt elke plek worden toegepast. Universeler kunnen we het niet maken.’ Dat de aanwezigheidsmelders in zowel wit als zwart (desgewenst met een zwarte lens) te verkrijgen zijn, maakt ze extra interessant. ‘Ze zijn esthetisch zo mooi dat ze bijna niet meer opvallen,’ besluit Danny zijn verhaal.

Gepubliceerd op7 april 2021 om 16:28
Adres
Nieuwegracht 26
3763 LB Soest