Deel deze spotlight

Duurzaam ontwerpen: zo doe je dat!

Tekst
BeeldXYTO Media

Als architect is het belangrijk om altijd met de tijd mee te gaan en te ontwerpen naar behoeve van onze samenleving. Nu de aarde toch steeds iets warmer wordt en de biodiversiteit onder vuur ligt, is duurzaamheid een must. Als duurzame architect waarborg je dat het gebouw van jouw ontwerp gebouwd, gebruikt en gesloopt kan worden met zo min mogelijk impact op het milieu. Wil jij meer rekening houden met duurzaamheid in de ontwerpen die jij maakt? Wij leggen je in dit artikel uit hoe je je ontwerpen zo duurzaam mogelijk houdt.

Duurzame energie

Houdt in je ontwerpen rekening met de mogelijkheid tot het gebruik van duurzame energie. Ontwerp het dak zo dat het mogelijk is om zonnepanelen aan te leggen, kijk bijvoorbeeld eens op zonnepanelen-info.nl. Moderne gebouwen zijn zo veel mogelijk gasvrij. Kijk welke mogelijkheden jij in je ontwerp daarin kan toepassen. Maak het de gebruikers van het gebouw makkelijk om veranderingen van energiebron aan te passen. Laat je inspireren door andere gebouwen. Er zijn tegenwoordig een hoop duurzame gebouwen die met innovatieve installaties zelf energie opwekken. Duurzaamheid hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kan er ook heerlijk je creativiteit in kwijt. Zie het ontwikkelen van een duurzaam bouwplan als een leuk spelletje.

Houd rekening met materialen

Duurzame bouw gebeurt met duurzame materialen. Hou hierbij het cradle to cradle principe in je achterhoofd. Dit wil zeggen dat alles wat gebruikt wordt na afdanking weer voor iets anders gebruikt kan worden. (zoals veel oud hout geperst kan worden tot nieuw materiaal). Bij duurzame bouwmaterialen zijn onder andere bamboe, hout met een FSC-keurkmerk, hennep, solid surface en verschillende gerecyclede materialen. Kijk ook eens of je de mogelijkheid tot een groen dak kan creƫren. Dit betekent dat de dakbedekking met mos begroeid is, wat bijdraagt aan isolatie, luchtkwaliteit, biodiversiteit en wateroverlast in het gebouw zelf.

Houd rekening met transport.

Zorg er ten slotte voor dat zoveel mogelijk materialen die voor de bouw nodig zijn in de buurt gemaakt worden en niet te ver hoeven reizen om bij de bouwplaats te komen. Je wilt liever dat iets met een vrachtwagen van oorsprong naar bouwplaats vervoerd wordt dan eerst met het vliegtuig en vervolgens nog tien vrachtwagens. Zorg ook dat er zo min mogelijk tussenhandel zit tussen jou en het bouwmateriaal. Zo loop je het minste risico dat het materiaal vervaardigd is onder omstandigheden die mensenrechten schenden.

Gepubliceerd op4 januari 2024 om 8:26
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga